Dupa cateva saptamani, piata imobiliara a inceput in sfarsit sa se dezmorteasca. In plus, unii agenti imobiliari au observat o tendinta a craiovenilor de europenizare, in sensul ca a crescut increderea acestora in agentiile imobiliare.
La sfasitul anului trecut, piata imobiliara din Craiova a reactionat destul de ferm la apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si implicit la perspectiva unei potentiale cresteri a preturilor imobilelor. Astfel, retragerea de la vanzare a locuintelor a atras dupa sine o inghetare a pietei inca din decembrie. Situatia a continuat si la inceputul anului, de vina fiind si sarbatorile de iarna. Totusi, incet-incet, piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca. Preturile au crescut insa destul de mult. "Imobilele au inceput sa apara. Proprietarii au lansat insa niste preturi exorbitante", a declarat Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare. Potrivit acestuia, preturile locuintelor a crescut, fata de perioada august-septembrie 2006, cu pana la 30-40%.
Oferta se va diversifica in primavara
Totusi, raportul cerere-oferta nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu perioada precedenta. "E un inceput. S-a deschis piata, insa oferta e inca destul de slaba. Probabil ca o sa creasca mai mult incepand de luna viitoare", a spus unul dintre agentii imobiliari ai agentiei Colosseum.
De fapt, potrivit specialistilor din piata, o data cu aparitia mai multor locuinte ofertate, preturile vor incepe sa scada. "Cred ca in primavara va urma o scadere a preturilor. Spun acest lucru bazandu-ma pe faptul ca, pe masura ce ne apropiem de primavara, vor fi din ce in ce mai multi proprietari care vor scoate imobilele la vanzare", a afirmat Valeriu Onescu. Potrivit acestuia, in afara celor care au nevoie urgenta de o locuinta, cei care cumpara nu sunt dispusi sa ofere aceste sume.
Craiovenii care rasfoiesc rubrica de mica publicitate in cautarea unui imobil vor observa ca majoritatea imobilelor sunt scoase la vanzare de agentii si nu de persoane fizice. "Craiovenii au mai multa incredere in agentiile imobiliare. Cei care calca pragul unei agentii stiu exact ce vor si nu au timp de pierdut", a declarat Bibina Dica, directoarea agentiei imobiliare Biros Imob. Totusi, economisirea timpului nu este singurul motiv pentru care craiovenii au inceput sa se orienteze catre serviciile agentiilor imobiliare. "Craiovenii apeleaza la agentii si pentru siguranta tranzactiilor", a adaugat Bibina Dica. Potrivit acesteia, pentru ca tot mai multi cumparatori apeleaza la serviciile specialistilor, si vanzatorii s-au adaptat, astfel ca si ei au inceput sa se orienteze catre agentii.
Craiovenii nu vor contracte de exclusivitate
Totusi, craiovenii evita in continuare sa incheie contracte de exclusivitate cu agentiile, astfel ca, deseori, multe dintre anunturile din ziar pot face referire la acelasi imobil. "Agentiile scot uneori aceleasi imobile la vanzare, insa le fac publicitate in moduri diferite, in incercarea de a-si proteja informatiile pe care le au despre imobilul respectiv", a spus Valeriu Onescu. Acest lucru se datoreaza faptului ca in Craiova se mentine tendinta craiovenilor de a evita sa semneze contracte de exclusivitate cu agentiile. "Publicitatea facuta aceluiasi imobil in moduri diferite poate atrage dupa sine derutarea clientului si uneori chiar pierderea lui", a adaugat Onescu. Potrivit acestuia, in cazul unor craioveni, se mentine in continuare dorinta de a nu plati comisionul agentiilor. "Uneori, decat sa cumpere un imobil oferit sub pretul pietei, mai bine ia unul la pretul pietei, dar cu un comision negociabil. Sunt cazuri cand clientul e bucuros ca a dat 50.000 de euro pentru un apartament intr-o zona in care alta agentie ii oferea unul la 40.000 de euro, dar a platit un comision de 0,5% si nu unul de 2%", a mai spus Valeriu Onescu.