Crescatorii de pasari au redus deja preturile la poarta fermelor cu 20%, dupa ce mai multe luni s-au confruntat cu problemele generate de gripa aviara. Cu toate acestea, cetateanul cumpara carnea de pui la acelasi pret ca si pana acum. Asta pentru ca in magazine comerciantii "jongleaza" cu preturile. Din toata afacerea castiga patronul de magazin care, desi cumpara produsul mult mai ieftin, il vinde scump.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UNPR) sunt insa optimisti si spun ca preturile la carnea de pasare vor scadea "intr-un viitor apropiat". Acest lucru este posibil si datorita unei decizii a Executivului de a majora taxele vamale la carnea de pasare de la 45% la 70%, nivel care va ramane in vigoare pe o perioada de sase luni, pana la 15 august.
Ilie Van, presedintele UNPR ne-a spus ca prin aceasta masura Guvernul a venit in sprijinul crescatorilor, descurajati atat de aparitia gripei aviare, cat si de importurile masive. El a precizat ca aceasta taxa este valabila doar pentru doua pozitii de tarifare, in conditiile in care "noi putem importa si exporta pe 30 de pozitii tarifare". Astfel, "70% se aplica la parti posterioare cu jumatati si sferturi si la pulpe si parti de pulpe", a adaugat Van. Trebuie spus ca aceste categorii au reprezentat pana acum 72% din totalul importurilor.
La randul ei, Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a explicat ca decizia este in conformitate cu intentia autoritatilor de a proteja producatorii interni, intrucat acestia au acumulat stocuri foarte mari, pe fondul scaderii vanzarilor dupa aparitia gripei aviare.
Aceasta masura, aprobata ieri, a fost acceptata de Uniunea Europeana.
Crescatorii de pasari au fost primii care au cerut majorarea taxelor, motivand ca reducerea continua a preturilor de import a condus la o concurenta neloiala a importurilor. De aceea, in opinia lor, taxa vamala de 45% nu mai este eficienta.

2.000 de miliarde de lei vechi, pierderi

In ultimele patru luni, crescatorii de pasari au pierdut aproximativ 2.000 de miliarde de lei, mai ales din cauza gripei aviare si a importurilor masive. Ilie Van ne-a mai spus ca fermierii nu au mai exportat nimic in ultimele luni si au cheltuit foarte mult pentru biosecuritate. Din aceasta cauza, ei au refuzat sa mai creasca pui.
"Nefolosirea oualor pentru incubatie, carnea tinuta in stoc si banii dati pe dezinfectanti au descurajat crescatorii", a explicat presedintele UNPR.

Vom intra in UE cu 30 de abatoare

In acest moment, sase abatoare sunt agreate de Uniunea Europeana, ne-a mai declarat Ilie Van. Totusi, el a mentionat ca pana la finele anului vor mai intra in gratiile europenilor inca trei. Acest lucru nu inseamna insa ca Romania va intra in Uniunea Europeana cu noua abatoare. "Toate cele 33 de abatoare cate exista acum in tara vor indeplini normele europene dupa aderare. Avem un program de 170 de milioane de euro pentru investitii in modernizarea lor", a explicat presedintele UNPR. El a tinut sa sublinieze ca, desi gripa aviara "a incetinit aceste investitii", asta nu inseamna ca abatoarele nu vor mai fi modernizate pana la momentul aderarii.