Ce inseamna 2006 pentru sectorul bancar? Se vor acorda mai putine credite in valuta. BNR spune ca tinta de inflatie de 5% plus sau minus 1% este in proportie de doar 80% tangibila. Bancile vor majora dobanzile la depozite, iar activitatea institutiilor financiare nebancare va fi tinuta strans in frau de catre banca centrala. Presedintele BCR, Nicolae Danila, a apreciat ca pe parcursul lui 2006 dobanzile la depozite se vor majora, in timp ce dobanzile la credite vor ramane la aproximativ aceleasi niveluri ca si anul trecut.
Ratele la creditele in valuta vor creste in urmatoarele luni ca urmare a posibilei majorari a ratei dobanzilor pe piata internationala la moneda europeana si dolar, a declarat ieri vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Dan Bunea.
La randul sau, Nicolae Danila (foto), presedintele BCR, a spus in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia ca, in opinia sa, pana la sfarsitul acestui an ponderea creditelor in valuta in total credite va scadea cu 10%.
In replica, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a aratat ca nu se poate previziona cu cat vor scadea creditele in valuta, dar ca este clar deja pentru toata lumea ca se prefigureaza reducerea semnificativa a apetitului pentru acest produs. De altfel, Lazea a adaugat ca prognozele BNR indica faptul ca la sfarsitul anului creditul neguvernamental va inregistra o crestere de doar 20-25% fata de sfarsitul lui 2005. Oficialul BNR a afirmat ca, in cazul in care creditele neguvernamentale vor depasi aceasta marja de crestere, cel mai probabil, banca centrala va lua din nou masuri de restrictionare a accesului populatiei la astfel de imprumuturi.

Dobanzile la depozitevor acoperi inflatia

Vicepresedintele BCR, Dan Bunea, a apreciat ca se va manifesta in fapt un trend puternic de crestere a dobanzilor la depozite, care sa acopere rata inflatiei.
In ceea ce priveste inflatia, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a declarat tot ieri ca obiectivul de tintire a inflatiei are 80% sanse sa fie atins. Dijmarescu a explicat ca responsabilitatea pentru celelalte 20 de procente revine Executivului.

Activitatea IFN-urilor, reglementata treptat

BNR va elabora treptat normele de aplicare a ordonantei privind activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN), primele reglementari urmand sa fie finalizate pana la 4 mai, a declarat ieri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. "Reglementarile privind accesul la desfasurarea activitatii de intermediere financiara si cele contabile aferente exercitiului financiar 2006 vor fi stabilite in termen de trei luni de la intrarea in vigoare a ordonantei", a spus Georgescu.
In a doua etapa, banca nationala va elabora pana in august reglementarile privind raportarile statistice pe care societatile de tip IFN va trebui sa le depuna.
Institutiile financiare nebancare vor fi clasificate in functie de registrul in care se inscriu la BNR. Astfel, Registrul General va cuprinde societatile monitorizate, Registrul Special - societatile supravegheate si Registrul de Evidenta - casele de ajutor reciproc si cele de amanet.
Pana in prezent, au fost inregistrate 4.617 societati de tip IFN.