Dobanzile pentru creditele in lei se vor reduce ca urmare a politicii de sterilizare partiala a excesului de lichiditate. Scaderea dobanzilor nu este insa valabila si pentru bancile importante, ci doar pentru cele mici. Creditele in valuta se vor scumpi tot mai mult, cu exceptia creditelor pe termen lung - ipotecare, imobiliare.
Politica de sterilizare partiala a excedentului de lichiditate va aduce la depozitele in lei unele scaderi de dobanzi, dar nu si la bancile cu expunere in economia reala, spre care se vor muta majoritatea economisirilor.
„Unele banci vor avea in vedere scaderea dobanzilor pentru depuneri. Exista acest risc, dar mizez pe bancile serioase, cu gandire strategica si implicate in economie, care au grija de clientii lor si pe partea de creditare, si la depozite, cum ar fi BCR. Economisirile se vor transfera usor de la bancile fara retea la cele care au urmarit sa-si construiasca un canal de plasare a disponibilitatilor in lei“, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Isarescu: Bancile trebuie sa caute si alte surse de profit

Oficialul BNR este de parere ca bancile nu trebuie sa se uite numai la Trezorerie, intrucat adevarata activitate bancara are mai multe ramuri si considera ca a venit momentul in care bancile sunt nevoite sa ia in serios ce inseamna activitatea de banking.
De altfel, Isarescu sfatuieste bancile sa caute si surse mai sigure de profit, chiar daca vor mai fi castiguri din operatiuni de Trezorerie.
Afirmatiile guvernatorului vin in contextul in care BNR a modificat strategia de sterilizare, prin limitarea sumelor atrase la numai o parte din excedentul de lichiditate. Noua abordare se suprapune cumpararilor de valuta efectuate de BNR prin interventiile zilnice din ultimele doua saptamani prin care a fost atras aproape un miliard de euro.
Dupa primele cumparari de valuta, guvernatorul BNR le-a sugerat bancilor ca poate ar fi mai bine sa rascumpere sumele in euro plasate la Banca centrala, ceea ce poate fi inteles ca un sfat pentru speculatori de a nu miza pe castigurile din piata romaneasca.
Probabil, o data cu retragerile capitalurilor volatile, BNR va reveni cu operatiuni mai complete de sterilizare pentru a evita o depreciere accentuata a cursului de schimb.

Populatia trebuie incurajata sa economiseasca si in valuta

In privinta imprumuturilor populatiei, oficialul BNR spune ca revenirea creditului in lei este inevitabila, mai ales ca toate tarile care au tintit inflatia au evitat dolarizarea sau euroizarea.
Drept urmare, creditele in valuta, cu exceptia celor pe termen lung si a exportatorilor, vor fi mai scumpe. Si asta pentru ca BNR tinteste o reechilibrare a raportului dintre economisirea in lei si creditarea in moneda nationala, pe de o parte, si depunerile in valuta si imprumuturile in devize straine, pe de alta parte.
„Cu exceptia exportatorilor si a imprumuturilor ipotecare, probabil ca vom strange conditiile la creditele in valuta si, in ultima instanta, vom aplica o cota majorata la rezervele minime obligatorii in valuta“, a precizat Isarescu.
BNR poate avea in vedere si o usoara mutare a depozitelor in lei catre plasamente in valuta.
„Nu avem nimic impotriva resurselor mai ieftine din exterior, dar daca lasam prea multe fonduri s-ar putea sa-i dezobisnuim pe romani sa economiseasca si nu poti anticipa pe ce perioada actualele resurse externe vor ramane la fel de accesibile“, a completat guvernatorul BNR.