Banca centrala a modificat si completat norma privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, noile prevederi urmand sa intre in vigoare la inceputul saptamanii viitoare. Mai pe intelesul tuturor, cand o banca evalueaza bonitatea unui solicitant de credit ea va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, inclusiv creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale celui care vrea credit si, dupa caz, ale familiei acestuia. Mai mult, norma BNR include leasingul financiar in categoriile creditelor de consum si imobiliare. Astfel, cine are deja un contract sau chiar doua de leasing, pentru o masina sau casa, in cazul in care doreste sa ia un credit de la o banca, i se vor aduna si ratele lunare de leasing in calculul bonitatii sale, astfel incat sa nu depaseasca 40% din veniturile nete lunare.
In plus, trebuie indeplinite alte conditii, in functie de destinatia noului credit solicitat, respectiv credit de consum sau credit imobiliar.
Astfel, angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. Pentru creditele imobiliare, limita este de 35%.

ßi leasingul se scumpeste

De saptamana viitoare, daca vrem sa ne cumparam o masina in leasing pe persoana fizica va trebui sa avem un avans minim de 25%, conform noilor norme impuse de BNR. Asta pentru ca firmele de leasing vor trebui sa respecte aceleasi conditii de creditare ca si bancile, in cazul leasingului financiar. In acelasi timp, rata de leasing nu poate depasi 30% din valoarea veniturilor celui care contracteaza masina in leasing, fata de 50% in prezent, ceea ce va face ca valoarea contractului de leasing sa fie mult mai mica. Potrivit Ghiseului Bancar, o alta veste proasta este ca de anul viitor rata la leasingul financiar se va scumpi. Motivul il constituie faptul ca din 1 ianuarie 2007 la rata de leasing se va aplica si TVA-ul de 19% nu doar dobanda, ca in prezent. In prezent se aplica TVA doar componentei de capital din rata de leasing, dar de la inceputul anului viitor se va aplica TVA si componentei de dobanda din cadrul ratei de leasing, conform noilor reglementari in materie.
Ca un exemplu, in cazul achizitionarii in leasing financiar a unei masini de 10.000 de euro, rata de leasing se va scumpi cu circa 10 euro.

Romanii, restantieri fruntasi

Poate ca noile norme ale BNR de inasprire a conditiilor de creditare pentru populatie sunt si pentru a preveni posibila aparitie a unor instabilitati pe piata financiara, ca urmare a intrarii in imposibilitate de plata a unor clienti. Ca un argument il constituie chiar restantele curente ale romanilor care au contractat imprumuturi. Datele Biroului de Credit arata ca aceste restante la plata imprumuturilor au atins in septembrie suma 318 milioane de lei, opt milioane de euro si 0,8 milioane de dolari, fiind in crestere cu circa 46% fata de iulie 2006.
Potrivit NewsIn, care-l citeaza pe directorul general al Biroului de Credit, ßerban Epure, pana in momentul de fata, Biroul are 1,4 milioane de per-soane recenzate, cu 1,7 milioane de conturi supravegheate. Epure a anuntat ca pana acum au fost eliberate 7,7 milioane de rapoarte, cele mai mari cifre fiind de peste 500.000 intr-o luna si 25.000 intr-o zi.
Potrivit proiectelor Biroului de Credit, institutia urmeaza sa intre in faza a treia, in care va acorda "note" persoanelor supravegheate. Directorul general al Biroului a anuntat intentia institutiei de a pune bazele in viitor ale unui centru de recuperare a "dezastrelor"(disaster recovery center).