Apetitul romanilor pentru creditele in valuta este determinat de costurile scazute ale acestor imprumuturi. Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au anuntat recent ca imprumuturile in valuta vor fi limitate prin majorarea rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie pentru resursele atrase. Banca Centrala a motivat recurgerea la aceasta masura deoarece 60% din imprumuturile contractate sint in valuta, in timp ce majoritatea economiilor sint in moneda nationala. "O crestere a nivelului rezervei minime obligatorii ar putea avea repercusiuni asupra pretului pe care noi il practicam la creditele pe care le acordam: dobinzile la creditele in valuta vor creste. Sint convins ca nu vor creste atit de mult incit aceste credite in valuta sa fie inlocuite cu credite in lei, si atunci, in final, tot costul va fi preluat la nivelul beneficiarului de credit ", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. Firmele vor ingloba aceste costuri in cele de productie sau in preturile de vinzare a produselor, iar "in final, vom avea chiar efecte inflationiste, exact efectele pe care BNR urmareste sa le stapineasca ", atentioneaza Ghetea.

Creditele in valuta, mai ieftine

In cazul in care o persoana contracteaza un credit pentru achizitia unei locuinte in moneda europeana economiseste citeva mii de euro. De exemplu, in cazul in care o persoana doreste sa contracteze un credit ipotecar in valoare de 30.000 de euro, rambursabil in 20 de ani, costurile aferente unei dobinzi nominale de 9,6% se ridica la 37.745 de euro. In cazul in care acelasi imprumut este contractat tot pe 20 de ani dar in lei, costurile aferente dobinzii se cifreaza la echivalentul a 41.740 de euro, in cazul unei dobinzi nominale de 10,5% pe an. In concluzie, costurile suportate de clientul bancii sint, potrivit calculelor de mai sus, cu aproximativ 4.000 de euro mai mari in cazul in care acesta alege sa se imprumute in lei. Acestea pot deveni in timp mai mici, in cazul in care clientul opteaza pentru o dobinda variabila care urmeaza sa scada in urmatorii ani.

Suma obtinuta, mai mica la creditele in lei

Suma pe care o poate obtine cel care doreste sa contracteze un credit destinat cumparaii unei case este un alt aspect ce face ca balanta sa se incline in favoarea creditelor in valuta. De exemplu, pentru a contracta un imprumut in valoare de 30.000 de euro rambursabil in 20 de ani, cel care face imprumutul trebuie sa aiba venituri nete lunare de 810 euro. In cazul in care ar fi tentat sa se imprumute in moneda nationala, suma maxima pe care o poate imprumuta pentru aceeasi perioada de timp se diminueaza la echivalentul a 28.400, cu 1.600 euro mai putin decit daca s-ar fi imprumutat in moneda europeana.