Fie ca este vorba de achizitia unui apartament, a unei masini sau a unui simplu obiect electrocasnic, majoritatea romanilor a apelat la contractarea unui credit care, dupa caz, era unul ipotecar, auto sau de nevoi personale. Asa se face ca, de la an la an, tot mai multi romani au devenit datori catre unitatile financiare.

Nici galatenii nu fac exceptie de la regula. Spre exemplu, din iunie 2007 si pana la sfarsitul lunii octombrie 2008, doar la o singura firma de brokeri de credite din Galati s-au prezentat pentru contractarea unui credit peste 2.000 de galateni dintr-un total de 300.000 de locuitori ai municipiului nostru. Asta inseamna ca o singura firma de brokeri de credite din oras a contractat credite in valoare totala de 12 milioane de euro.

In ceea ce priveste cele mai atractive credite, pentru galateni acestea s-au dovedit a fi cele de nevoi personale intr-un procent de 80%, in timp ce ponderea pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca este de 15%, iar cea pentru creditele imobiliare, de 5%. "Comparand aceste cifre cu rezultatele la nivel national pe aceeasi perioada, identificam un interes comun intregii tari pentru creditele negarantate, dar si o tendinta care creste in mod constant, de la luna la luna, pe segmentul garantat (o crestere procentuala, la nivel national, de aproximativ 1%)", a explicat Roxana Gavrila, directorul Departamentului Comunicare si Marketing Credit Team.

Francul elvetian, la putere in Galati

In acelasi interval analizat, galatenii au avut ca preferinta valutara francul elvetian (53,3%), urmata de moneda autohtona (26,6%), de cea europeana (19,2%) si de dolarul american (0,8%). "Comparativ cu preferintele la nivel national, zona Galati acorda o mai mare incredere monedei nationale, situand-o pe locul doi al preferintelor, inaintea euro (la nivel de tara, ordinea este inversa - euro, apoi lei)", a mai spus Roxana Gavrila. Cu toate acestea, brokerii de credit sunt de parere ca odata cu intrarea in vigoare a noilor norme BNR statisticile privind creditarea galatenilor si chiar a romanilor din toata tara se va schimba. Printre primele schimbari anticipate de brokerii de credit ar fi faptul ca francul elvetian nu se va mai incadra in topul monedelor preferate de galateni in momentul creditarii.