Un grup de 33 de persoane din mai multe judete ale tarii a pagubit cu milioane de lei si peste 100.000 de euro aproape toate sucursalele de banci galatene, inselaciunea fiind posibila cu ajutorul mai multor societati care au asigurat aparenta de legalitate pana cand escrocii au pus mana pe bani.

Dupa aproape 20 de ani de exercitiu democratic s-ar zice ca in special institutiile bancare au invatat sa se fereasca de persoanele care au de gand sa le tepuiasca. Cazul pe care il vom detalia in continuare demonstreaza exact contrariul. Intr-un interval de timp relativ scurt, respectiv perioada mai - noiembrie 2007, un grup infractional format din 33 de persoane a indus in eroare reprezentantii mai multor unitati bancare din Galati, dar si din Pitesti. Nu le vom da numele, dar este suficient sa spunem ca buna parte dintre bancile care au filiale in Galati se regasesc pe lista pagubitelor. Planul era extrem de simplu. Capii retelei au convins 14 persoane sa ceara la unitatile bancare credite de nevoi personale, pentru obtinerea carora au folosit documente oficiale si sub semnatura privata falsificate. Escrocii au reusit sa pacaleasca bancile prin intermediul mai multor societati comerciale care eliberau documente din care rezulta ca beneficiarii de credite lucreaza acolo, precum si adeverinte de venit false.

Dosar de urmarire penala cu sute de pagini

Cand inselaciunea a iesit la iveala, anchetatorii au inceput sa puna cap la cap toate datele, iar rezultatul se regaseste in cele peste 300 de pagini care reprezinta urmarirea penala. La Tribunalul Galati, unde escrocii au fost trimisi in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, precum si uz de fals in forma continuata, s-au adunat deja 10 dosare cu cateva sute de pagini fiecare, si, tineti cont ca audierea inculpatilor, a martorilor si administrarea celorlalte probe nici macar nu a inceput inca. Singura unitate bancara care a depus la dosar sumele cu care s-a constituit parte civila in proces este BCR Galati. Banca cere recuperarea a 17.756 de euro de la inculpatul Daniel Adamita, 29.937 de lei de la Calin Gheorghe si 38.651 de lei de la Vasile Moisa, celelalte unitati bancare urmand sa-si precizeze pretentiile la urmatoarele termene de judecata.

Au ramas cu paguba

In momentul de fata, 9 dintre cele 33 de persoane inculpate pentru unul din cele mai mari tunuri date unor banci din ‘90 incoace, se afla dupa gratii. Ii vom aminti aici pe cei in sarcina carora s-au retinut cele mai mari pagube provocate bancilor galatene. Este vorba de Rupa Florian si Ion Mihail Florin, care au creat un prejudiciu de 661.140 de lei si 44.700 de euro, respectiv 507.270 de lei si 41.700 de euro, alaturi de alte doua persoane, care trebuie sa restituie fiecare cate 433.270 de lei si 41.700 de euro. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, principalii "artizani" ai acestei afaceri risca sa primeasca pana la 20 de ani de inchisoare. Chiar si asa, paguba va fi destul de greu de recuperat de catre institutiile bancare, tinand cont ca inculpatii au avut la dispozitie suficient timp pentru a face "pierduti" banii.