Fondul de Garantare a Creditelor a acordat anul acesta garantii de 60 de milioane de lei pentru credite, cele mai multe fiind pentru firme din Craiova. Reanimarea Fondului a fost determinata de decaderea garantiilor materiale din partea firmelor si a lipsei banilor lichizi de pe piata.

Intr-o perioada in care proprietatile imobiliare nu mai sunt vandabile si nici nu pot fi evaluate la o valoare de piata exacta, bancile cauta garantii pe care le numesc "cash colateral" sau echivalentul acestuia: Fondul de Garantare a Creditelor. Pana acum, cele mai solide garantii pe care le aduceau imprumutatii pentru banci erau cele de natura imobiliara. De cand piata imobiliarelor este in declin, bancile s-au reprofilat pe garantii cash sau financiare.
Fondul Local de Garantare Craiova, filiala a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) IFN SA, a prins bine la firme si banci in perioada de criza economica. Numai de la inceputul anului si pana zilele trecute, Fondul a acordat garantii de 60 de milioane de lei pentru un volum de credite de 102 milioane de lei. Anul trecut, totalul garantiilor acordate a fost de 120 de milioane de lei. "Bancilor le-a crescut apetitul pentru Fondul Local de Garantare. Anul acesta, tot mai multe banci s-au adresat Fondului, pentru ca garantiile pe care le oferim noi sunt lichide, asimilate cash-ului colateral", a explicat directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Gheorghe Lapadat. Fondul actioneaza ca o institutie financiara nebancara si are ca actionar majoritar FNGCIMM IFN SA Bucuresti (52,39%), care apartine in totalitate statului roman si are un capital social de 261 de milioane de lei. Mai sunt actionari Ministerul IMM-urilor (46,9%) si persoane fizice si juridice din Dolj si Caras-Severin. Fondul actioneaza in toate judetele Olteniei si in Hunedoara. Ponderea cea mai mare a garantiilor pentru creditele acordate de banci in 2009 o detine Doljul, cu 40,33% din acestea. "Cele mai multe firme care au accesat in acest an credite cu garantii financiare complementare din partea Fondului sunt din Dolj. In Craiova au fost acordate cele mai mari garantii pe primul trimestru din 2009", a precizat Lapadat. Pe anul in curs, firmele din Oltenia care s-au imprumutat in banci si au obtinut garantii financiare colaterale activeaza in principal in comert si servicii, urmate de societati de constructii.

Garantii mai mari, imobile mai ieftine

Firmele care se imprumuta nu scapa de garantiile materiale, dar acestea trebuie sa acopere 20% din valoarea creditului, restul de 80% fiind garantat de Fond, indiferent de durata creditului. Problema este ca si pentru cei 20% pentru care firma depune garantii, valoarea acestora trebuie sa fie de doua-trei ori mai mare. Mai exact, o firma ia un imprumut de zece milioane de lei de la o banca, Fondul garanteaza pentru opt milioane, iar pentru restul de doua milioane de lei, societatea trebuie sa aduca garantii materiale mult mai mari. "In trimestrul IV din 2008 si in 2009, garantiile de proprietati imobiliare au fost diminuate si ponderate de banci la 60-70% din valoarea lor din 2008", a spus directorul Gheorghe Lapadat. Fondul percepe comisioane de la firmele pe care le sprijina financiar in fata bancilor. Marimea comisionului variaza intre 1,75% si 2,5% (pe an) din valoarea garantiei, in functie de gradul de risc al companiei. Se pot obtine garantii pentru cofinantarea firmei pentru proiecte din fondurile structurale sau pentru orice alte credite pe care firma le contracteaza din sistemul bancar.

Conditii de garantare a creditelor

Firmele care cer garantarea creditelor de catre Fondul de Garantare trebuie, in primul rand, sa indeplineasca toate conditiile cerute de banci. De fapt, bancile sunt cele care trimit documentatia catre Fond, dupa ce accepta sa finanteze creditul companiei respective. Suma maxima admisa pentru garantare este de 2,5 milioane de lei pentru o singura firma. Mai nou, Fondul s-a adaptat la conditiile de criza. Asadar, IMM-urile, care sunt, de regula, bune platnice catre bugetul de stat, dar au acum "o criza temporara de lichiditate", pot obtine garantii financiare de la Fond pentru credite destinate platii impozitelor catre bugetul de stat. Compania care solicita garantarea creditului prin Fondul Local de Garantare Craiova trebuie sa aiba mai putin de 250 de angajati, o cifra anuala de afaceri mai mica de 50 de milioane de euro si sa detina active totale de pana la 43 de milioane de euro.