In numarul de sambata, 6 iunie 2009 al ziarului "Vocea Brailei", Mihaela Dan a publicat articolul intitulat "Traian Basescu a vizitat Insula Mare a Brailei". Recitind acest articol, intelegem de ce a plecat Culita Tarita in tabara generalului Oprea, omul lui Basescu.
'Seful statului a fost oaspetele arendasului Insulei Mari a Brailei (IMB), cu ocazia "Zilei Campului". La aceasta reuniune, el a lansat un atac virulent la adresa bancilor din Romania, acuzandu-le ca nu-si asuma responsabilitati in depasirea crizei economice.
Zi mare, ieri, pentru arendasul Insulei Mari a Brailei, firma "TCE 3 Brazi", care l-a avut ca invitat special pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu ocazia sarbatorii "Ziua Campului". Gazdele s-au pregatit de-a fir a par pentru aceasta vizita la nivel inalt, incepand de la cosmetizarea bacurilor care traverseaza Dunarea, pana la montarea de indicatoare de-a lungul drumului si plantarea de agenti de paza in uniforme de la intrarea pe bac pana la destinatie.
Cateva sute de persoane, oficialitati din Ministerul Agriculturii, membri ai Comisiilor de Agricultura din Camera Deputatilor si Senat, reprezentanti internationali si locali ai companiilor din domeniul protectiei plantelor, producerii de samanta, utilaje si echipamente agricole, cercetatori agricoli, distribuitori regionali de inputuri pentru agricultura si fermieri, precum si reprezentanti ai unor banci au participat la eveniment.
Sarbatoarea a inceput in jurul orei 11:00, cand a aparut la Lunca presedintele Traian Basescu, primit de patronul "TCE 3 Brazi", deputatul PSD Culita Tarata, si de directorul firmei, Lucian Buzdugan.
Seful statului a fost rugat de catre Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, in speech-ul sau, sa nu ramana la stadiul de presedinte -jucator, ci sa devina "un presedinte antrenor" si sa se implice activ in elaborarea unei strategii pe termen lung pentru agricultura, eventual, acceptand sa patroneze o comisie care sa aiba acest scop si care, astfel, sa scoata strategia cu pricina "din bataia politicii". Invitatia a fost acceptata de presedinte.
In cuvantul sau, Traian Basescu a lansat un atac virulent la adresa bancilor romanesti, anuntand ca daca acestea nu sunt dispuse sa se implice in depasirea crizei economice, guvernantii vor gasi solutii de obtinere a creditarii in afara lor. Presedintele a comentat ca bancile nu-si asuma responsabilitatea si nu par dornice sa se implice in creditarea cu dobanzi acceptabile, atat de necesara depasirii crizei economice, ci dimpotriva, asteapta "cu veselie" cadouri de la Guvern.
Seful statului a mai spus ca, dupa ani de profituri mari, bancherii trebuie sa-si asume si anumite riscuri si asteapta dovezi de responsabilitate, in acest sens, atat din partea bancilor comerciale, cat si a Bancii Nationale: "Daca ele nu inteleg sa-si asume aceasta responsabilitate si nu raspund apelului meu, va trebui sa gasim solutii in afara bancilor romanesti, daca ele nu se angajeaza serios in a fi parte a economiei romanesti. In niciun caz, dupa discutia pe care am avut-o cu bancile joi, in mine nu mai au un sustinator, pana cand nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor, pana cand nu devin responsabile fata de piata pe care au obtinut miliarde profit, in ultimii ani".
In aplauzele asistentei, presedintele a mai declarat ca ar trebui impuse penalizari proprietarilor care nu-si lucreaza terenul sau nu-si folosesc eficient pasunile: "Pamanturile, fie ca sunt pasuni, fie ca sunt teren agricol, trebuie utilizate, cine il are si nu-l foloseste, nu poti sa i-l iei, pentru ca a trecut vremea in care puteai sa deposedezi pe cineva, dar introducerea unui sistem de taxe si penalitati pentru neutilizare a pamantului trebuie sa existe in Romania".
Presedintelui Basescu i-au fost prezentate utilaje si echipamente agricole de ultima generatie, precum si sectiunea zootehnica a expozitiei, dupa care acesta a urcat in elicopter si a plecat spre Bucuresti.
In urma lui, participantii la manifestare au urmarit expuneri ale unor strategii si tehnologii eficiente de protectia plantelor, au vazut in camp, la fata locului, soiuri si hibrizi de plante cultivate si in testare, si au discutat despre productia de carne de vita, ca oportunitate de afacere.'