Investitorii vor putea face imprumut in banca mai usor o data ce managerii fondurilor mutuale de investitii vor lansa creditul pe unitati de fond.
Investitorii care detin unitati la fondurile mutuale de investitii sau cei care vor sa isi plaseze banii in acest fel vor putea face imprumut in banca mai lesne in momentul in care mecanismul retragerii de pe card a unei sume echivalente cu 70% din capitalul investit va fi definitivat.
Cum functioneaza cardul bancar pe unitati de fond mutual? Una dintre variante este ca, la momentul plasarii unui capital intr-un fond mutual, investitorul va primi un card care ii va da dreptul sa retraga in numerar sau sa faca cumparaturi in limita a 70-85% din suma investita in fondul mutual. Utilizarea acestei sume se face pe acelasi principiu ca al unui credit obisnuit, insa cu doua diferente semnificative. Prima ar fi ca restul de 30 de procente din suma investita functioneaza ca o garantie la creditul facut. Unitatile de fond detinute de investitor reprezinta garantia pentru suma retrasa. Alt aspect este dobanda. Rata de crestere a unui fond de investitii performant poate fi mai mare decat rata dobanzii datorate pentru suma retrasa. Ca exemplu, in ultimele 12 luni randamentul (dobanda efectiva) unui fond mutual pe actiuni a inregistrat o crestere pana la 30% si, scazand dobanda bancii, cel imprumutat ar fi avut in buzunar un plus de aproximativ 10%. In cazul in care rata de crestere a fondului de investitii este mai mica decat dobanda efectiva aferenta sumei retrase prin card, investitorul are avantajul de a plati numai diferenta intre valorile celor doua dobanzi.
Luand cifre aleatorii pentru exemplificare, daca dobanda efectiva (rata de crestere) a fondului mutual pe actiuni este de 6%, iar cea la suma retrasa ar fi 8%, investitorul datoreaza bancii in ceea ce priveste dobanda numai diferenta de doua procente.
Produsul nu este inca operativ, iar estimarile spun ca va fi lansat catre sfarsitul primei jumatati a anului. "Mecanismul inca nu a fost definitivat, dar suntem in discutii destul de avansate pentru implementarea acestui produs", a precizat Razvan Rusu, manager Fond Certinvest.