Prima masina care va fi produsa in fabrica de la Craiova va iesi pe poarta uzinei pe 8 septembrie. La aproape 61 de ani de cand Ford si-a deschis prima uzina din Europa de Est in Romania, pentru a produce la Bucuresti, in cadrul uzinei din Floreasca, modelul Ford V8 - unul dintre stra-strabunicii actualului Mondeo -, constructorul american a revenit.
Directorul general al Ford Romania, Dionisio Campos, a declarat ca producatorul american isi mentine angajamentele asumate prin contractul de privatizare, prima masina Transit Connect, fabricata la Craiova, urmand sa fie produsa pe 8 septembrie.
"Odata cu inceperea productiei vor fi schimbari nu numai la nivelul fabricii, ci si la nivelul comunitatii", a declarat directorul Ford Romania.
Utilitara Transit Connect este exact cea care a fost testata pentru prima data in Germania, la Munchen.
La prima vedere, noul Transit Connect nu pare foarte diferit de generatia lansata in 2002, dar in segmentul vehiculelor utiltare conteaza nu atat designul, cat functionalitatea, pretul si nu in ultimul rand consumul.
Daca la exterior Transit Connect nu impresioneaza prea tare, la interior lucrurile s-au schimbat. Spre surprinderea multora, este o utilitara foarte confortabila si pentru cel de la volan, si pentru pasager. Trebuie luat in considerare faptul ca persoana care conduce un astfel de autovehicul nu o face in primul rand din placere, ci pentru ca acela este locul sau de activitate, care trebuie sa fie unul placut.
Dupa ce urci la volan, singurul element care iti mai aminteste ca nu te afli la carma unui break, ci intr-o utilitara, este parbrizul imens.
Calitatea materialelor nu exceleaza, ele fiind doar cu putin mai bune decat cele dintr-un Logan. Dar este vorba despre un vehicul utilitar. Pe de alta parte, masina de test dispunea de un sistem de navigatie. Ce-i drept, nu din acela cu touchscreen sau cu display mare, dar putea sa livreze indicatiile necesare pentru a ajunge la destinatie.
Modelul testat dispunea de motorul diesel de 1,8 litri TDCi care furnizeaza 110 CP si este cuplat la o cutie de viteze manuala cu cinci trepte. Un motor elastic si confortabil de actionat atat in oras, cat si pe autostrada, la viteze superioare, in timp ce cutia de viteze e scurta si precisa.
De-a lungul testului, consumul nu a sarit de 6,5 litri/100 km in extraurban, desi masina avea o incarcatura de 300 kg, pentru a oferi o mai buna imagine asupra performantelor ei.
Pretul noului Transit Connect fabricat in Turcia porneste de la 12.990 de euro fara TVA. Dupa ce va porni productia la Craiova, este posibil ca acesta sa fie mai mic, in contextul in care cheltuielile legate de transport vor fi mai reduse.
Grupul american Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in septembrie 2007, cand a achizitionat 72,4% din capitalul firmei de la statul roman, pentru 57 de milioane de euro.