Cu toate ca in Bucuresti si in marile orase din tara (Cluj, Brasov, Sibiu, Iasi) sunt anuntate, sau au fost deja demarate, o serie de proiecte rezidentiale, in Craiova aceasta activitate pare sa stagneze. Ba mai mult, in timp ce in alte orase ansamblurile rezidentiale cuprind peste 50-60 de vile, in Craiova, sunt formate, potrivit specialistilor, din maximum 20-30.
Cu toate ca majoritatea specialistilor imobiliari din Craiova sustin sus si tare ca aceasta cerere de locuinte depaseste cu mult oferta, investitorii in ansambluri rezidentiale mari se lasa asteptati. "Cred ca in zona sunt persoane care au puterea financiara sa sustina astfel de proiecte, insa fie nu au curajul necesar, fie nu dispun de know-how-ul (ansamblu al informatiilor si al experientei privind un nou proces) necesar", a declarat Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare. De fapt, nici marii investitori din domeniu, fie ei de la nivel national sau international, nu se ingramadesc sa investeasca deocamdata in Craiova, mai ales ca, potrivit unor studii recente, ordinea prioritatilor oltenilor este alta. "Adevaratii (cunoscuti, cu experienta) investitori pe zona rezidentiala fac investitii dupa ce realizeaza diverse studii, cum sunt cele de profitabilitate. Potrivit unui studiu al unei agentii importante din tara, de exemplu, suntem in faza in care trebuie sa construim supermarketuri deoarece oltenii se gandesc sa-si achizitioneze mai intai mancarea, imbracamintea, concediile de lux si abia apoi, o data cu cresterea veniturilor, se gandesc la o casa noua", a adaugat Mehedintu. Si cum, in aceste conditii, companiile nu sunt dispuse sa faca investitii in zone rezidentiale mari, potrivit specialistilor, probabil ca abia peste doi-trei ani vom avea parte de cartiere noi de blocuri. Motivele pentru care in Craiova nu se construiesc ansambluri rezidentiale mari nu se opresc insa aici. Saracia oltenilor si preturile locuintelor nu le permit acestora sa investeasca prea mult in locuinte prea costisitoare, astfel ca doar elitele se pot bucura de vile. "Locuintele din cartierele rezidentiale nou infiintate sunt, in general, destul de scumpe, iar salariile sunt destul de mici", a spus Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare UNIC.
Primaria nu are teren pentru ansambluri rezidentiale
Reprezentantii firmelor au identificat, la randul lor, alte probleme cu care se confrunta potentialii investitori in ansambluri rezidentiale. "Firmele care vor sa contruiasca locuinte au nevoie atat de teren, pe care sa-l cumpere sau sa-l concesioneaze pe o anumita perioada, cat si de utilitati", a afirmat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMR).
In acest moment, in Craiova, suprafete de teren potrivite pentru astfel de proiecte nu sunt foarte multe. "Nu avem terenuri. In plus, exista o serie de dispute cu primariile din jurul Craiovei, care revendica anumite zone de la marginea orasului (Daewoo, Pielesti). Locuitorii din acele cartiere vor buletine de Craiova", a declarat Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei.
Ansamblurile rezidentiale vor ieftini locuintele
In momentul in care proiectele rezidentiale din Craiova vor fi mai numeroase, acestea vor avea, potrivit specialistilor, un impact destul de mare asupra pietei imobiliare. Astfel, un ansamblu rezidential cu sapte, opt, noua blocuri ar putea duce la o scadere sau cel putin la o stagnare a pretului la apartamentele vechi. "Deja exista o diferentiere de pret intre apartamentele construite dupa si inainte de 1980, mai ales ca locuintele noi ofera spatii mai mari si anumite utilari. Un investitor puternic, care nu doreste un profit de 300%, va atrage probabil o scadere a pretului apartamentelor mai vechi", a spus Nicu Radut.
Desi considera ca o scadere de cost este posibila in cazul in care oferta de apartamente noi va acoperi o parte din cererea din piata, in anumite situatii, specialistii imobiliari se feresc sa estimeze o scadere a preturilor la locuinte. "Un cartier cu 100 de case nu ar putea sa atraga dupa sine o scadere a preturilor la locuinte", a afirmat Mihai Mehedintu.