Acestea valoreaza acum aproape 500 de milioane de euro si au crescut cu 41,28% in primele noua luni ale anului. Explicatia: portofoliul de actiuni profitabil detinut la societati bine cotate. Valoarea unei actiuni a crescut cu 20% de la inceputul anului.
Societatile de Investitii Financiare (SIF) fac din nou legea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce au trecut printr-o perioada mai tulbure. Potrivit statisticilor intocmite de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), SIF-urile inregistrau in primele noua luni ale anului in curs active nete in valoare totala de 7,1 miliarde de lei, cu 41% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut. Profitul cumulat a fost de 358,5 milioane de lei. Exprimata in euro, suma activelor nete ale celor cinci SIF-uri a depasit pragul de doua miliarde de euro, in urcare cu 47% fata de anul trecut. Valoarea cumulata a profitului a fost de 101,4 milioane de euro.
Capitalizarea cumulata pentru cele cinci societati de investitii financiare a urcat la 6,9 miliarde de lei. Cel mai mare nivel, de 1,7 miliarde de lei, a fost raportat pentru SIF Oltenia. SIF Moldova si SIF Oltenia au avut, pentru perioada analizata, cea mai mare lichiditate. In consecinta, investitorii care au mizat pe actiunile SIF la BVB au obtinut in acest an un randament de 20,21%. Actiunile SIF Oltenia au castigat peste 20%, incheind sedinta de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute la cursul de 3,3000 lei pe actiune, fata de 2,7400 lei pe actiune, cat a fost nivelul atins in prima sesiune a anului.
Portofoliu profitabil
Florian Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie (CA) al SIF 5 Oltenia, spune ca aceasta crestere este explicabila prin aprecierea actiunilor la societatile la care SIF detine portofolii importante. In primul rand, este vorba de finalizarea procesului de privatizare a BCR, la care SIF Oltenia detine 6,12%. Austriecii de la Erste Bank au virat recent in conturile statului roman 2,2 miliarde de euro pentru 36,8% din actiunile BCR. Suma este cea mai mare obtinuta de autoritati in urma unui proces de privatizare. Finalizarea acestui proces a dat incredere investitorilor in actiunile SIF Oltenia. Apoi, se adauga alti factori. "SIF-urile au un portofoliu bun de actiuni care au crescut la BVB. Spre exemplu, la TRANSELECTRICA preturile au crescut de la 168.000 de lei pe actiune - cat era la listare, la 325.000 de lei. Asta inseamna o dublare a investitiei in trei luni. Alt exemplu este cresterea valorii actiunilor la Antibiotice Iasi dupa ce s-a anuntat ca societatea va fi scoasa la privatizare. La aceasta societate, SIF Oltenia detine 10% din capitalul social. De asemenea, au fost bine cotate Banca Transilvania si BRD, unde detinem cate 5% din actiuni", a explicat Teodor Buzatu. Practic, in primele noua luni din 2006, valoarea activelor nete ale SIF Oltenia a crescut cu 41,28%, iar fata de luna august - cu 8,99%. Cu alte cuvinte, activele valoreaza acum aproape 500 de milioane de euro, cu aproape 150 de milioane mai mult fata de valoarea raportata la inceputul anului.