Din ce in ce mai multi romani opteaza pentru locuinte noi. Fie ca aleg complexuri rezidentiale de vile, fie ca-si permit doar apartamente in blocuri noi, cei care accepta ofertele dezvoltatorilor imobiliari stiu ca pot obtine reduceri de pret fie platind integral inca din faza de proiect (macheta), fie dand un avans cat mai mare. Nimeni insa nu poate garanta 100% ca proiectul se va finaliza si totodata ca-si vor recupera banii investiti in niste planuri pe hartie.
Unii experti imobiliari sustin ca preturile locuintelor in astfel de proiecte, adica de locuinte noi, sunt mai reduse decat in cazul imobilelor construite inainte de '89.
Desi teoria poate fi contestata usor cu cifre, putem afirma ca, daca ajung la acelasi pret de cost, tot exista un risc mai mare pentru cei care-si achizitioneaza case in faza de macheta.
Asta pentru ca, in caz de faliment al antreprenorilor unor astfel de proiecte imobiliare, este posibil ca viitorul proprietar sa piarda avansul sau chiar intreaga suma. Un prim faliment pe piata dezvoltatorilor imobiliari din Romania a fost anuntat chiar zilele acestea. Este vorba despre antreprenorul general al unui foarte mediatizat proiect rezidential, Planorama din Bucuresti. Potrivit Mediafax, compania Yapitek, antreprenorul general al proiectului, a inceput procedura de faliment. Potrivit raportului lichidatorului judiciar, firma Cris Consult, Yapitek are datorii de 7,5 de milioane de euro si contracte incheiate in valoare de 47,6 de milioane de euro.
Complexul Planorama este amplasat in zona Bulevardului Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei si prevede construirea a patru blocuri de 15 etaje, cu apartamente de 1-4 camere. Lucrarile de constructie au inceput in prima parte a anului trecut. Iata cum un astfel de proiect, se poate transforma intr-o afacere falimentara care poate lasa fara bani sute de oameni.

False proiecte pentru atragerea de fonduri

Despre despagubirea clientilor si modalitatile de a ne proteja de astfel de surprize la achizitionarea unei viitoare locuinte am discutat cu specialistul imobiliar profesor doctor Artur Silvestri.
Acesta ne-a declarat ca singura modalitate a pagubitilor de a-si recupera banii este pe cale judecatoreasca. "Clientii sunt in cazul acesta ca oricare dintre creditori" , ne-a precizat Silvestri. Totodata, profesorul atentioneaza pe cei care intentioneaza sa-si cumpere o locuinta asupra falselor proiecte imobiliare care nu-si propun decat atragerea de fonduri, urmand apoi sa le foloseasca in alte scopuri.
Nici macar contractele citite si incheiate cu multa rigurozitate nu ne pot apara de pagube. Analistul imobiliar spune ca contractele pot contine clauze ascunse, care pot fi atacate si interpretate cu alt scop decat au fost scrise in respectivul contract.
Previziunile in ceea ce priveste posibilele cazuri de faliment ale dezvoltatorilor de locuinte nu sunt deloc imbucuratoare.
¥inand cont de profitabilitatea afacerilor in acest sector, dar si de numarul mare de dezvoltatori care apar pe piata, Artur Silvestri spune ca ne mai putem astepta la astfel de cazuri de faliment.