Initial, odata cu venirea la putere a noului Guvern, s-a crezut ca se va trece usor peste luarea in primire a functiilor la institutiile publice si la indeplinirea imediata a promisiunilor electorale.
Pentru cunoscatorii fenomenului economic in special, era evident ca nimeni nu poate, in perioada urmatoare, sa mareasca salariul profesorilor cu 50%, sa majoreze pensiile sau salariile etc.
Se vede treaba ca transferul puterii afecteaza clar viata economica si sociala a tarii. Noua administratie ar fi vrut sa creeze o impresie buna la inceput, pentru a-si construi fondul necesar de incredere, cel putin pentru primele sase luni, in scopul realizarii proiectelor imediate. Or, in conditiile economice de azi, orice masura populista este periculoasa pentru buget. Masurile luate de Executiv nu fac decat sa incurajeze coruptia si haosul la toate nivelurile.
Octavian Dan, directorul general al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca suntem la o luna de la instalarea noului Guvern si inca nu avem un buget, nu exista o strategie anticriza, nu avem un plan concret de masuri pentru ceea ce urmeaza sa vina. Efectele se resimt cel mai bine in evolutia aberanta a cursului de schimb leu-euro.
"Nu este normal ca intr-o singura luna sa avem o depreciere de circa 10% si fara a sti daca deprecierea va continua. Nici BNR nu mai intervine ca altadata, lasand loc la tot felul de speculatii pe piata. Constatam ca Executivul este mai degraba preocupat de limitarea salariilor celor care si asa o duc de azi pe maine, in loc sa le reduca doar la cei care au intrecut masura. De asemenea, s-au operat reduceri drastice ale veniturilor unor sefi de regii sau directii in institutii publice. Am ajuns in situatia aberanta ca un sef de regie sau director executiv sa castige mai putin decat unii dintre subalternii lor, iar membrilor consiliilor de administratii, care iau decizii in cadrul companiilor sau regiilor locale, li s-a redus indemnizatia, de la 4.700 de lei pe luna, la 40 de lei. Cei vizati de aceste reduceri nu au decat doua solutii: una este sa renunte la functiile lor si sa-si gaseasca alte locuri de munca, iar cealalta este sa accepte injumatatirea salariilor (la unii, reducerea salariului a ajuns la 70%) si sa caute solutii mai putin legale pentru a-si suplimenta veniturile. Cum multi dintre cei care au avut venituri mari au contractate credite la banci, si nu pe bani putini, acestia nu vor renunta la functii, ci vor accepta tot felul de favoruri. Astfel, vom asista la constructia unui sistem corupt. Nu este rau sa reduci salariile foarte mari, insa masura reducerii salariilor tuturor directorilor si sefilor de regii va conduce inevitabil la sporirea coruptiei in administratiile locale. De asemenea, se va produce si eludarea profesionalismului", a precizat Dan Octavian.
Guvern cu mentalitate de hot
Daca luam ca exemplu un sef de regie care avea venituri, anul trecut, intre 9.000 si 12.000 de lei, care a contractat un credit de 60.000 de euro, cu o rata lunara de 1.000 de euro, ce alternativa ar avea cu un salariu care acum a ajuns la 3.400 de lei? Cu acest salariu nu-si poate acoperi nici macar rata, daramite sa mai fie de folos familiei. Un astfel de om va pleca si va cauta alternativa sau va ramane si va accepta salariul impus de noul Guvern? Cum, in sistemul privat, rar cineva poate castiga 12.000 de lei, el va ramane pe functie la regie sau la directie, dar va cauta de pe pozitia lui sa-si completeze veniturile, altfel banca il va executa. Ne putem inchipui cum vor avea loc licitatiile pe bani publici si ce comisioane grase se vor da.
"Sunt incredintat ca urmatorii ani vor fi unii dintre cei mai corupti, cu consecinte grave pe termen lung. Un sistem pervertit nu poate fi decat schimbat, si nu imbunatatit. Eu cred ca actualul guvern a avut mentalitate de hot cand a luat aceste masuri. Probabil, s-a gandit ca cei aflati in functii de conducere oricum fura, asa ca de ce sa li se dea si salarii mari. Asa cred eu", conchide reprezentantul FP Bihor.