Pentru a se adresa unui numar de clienti tot mai mare, bancile si-au diversificat din ce in ce mai mult ofertele. Daca varsta maxima pana la care poate fi accesat un produs bancar poate ajunge pana la 75 de ani, varsta minima tinde catre zero.
Produsele bancare sunt din ce in ce mai la indemana doljenilor. Acest fapt este evidentiat si de numarul mare de clienti pe care i-au avut bancile doljene in 2006, numar care situeaza Doljul pe locul sapte in tara, excluzand Bucurestiul, la numar de clienti bancari - dupa Cluj, Bihor, Arges, Iasi, Brasov si Timis. "Numarul total de clienti ai bancilor doljene a fost de peste 610.000, in 2006, dintre care aproximativ 581.000 de clienti, adica peste 95%, au fost persoane fizice", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei Judetene a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Dolj.
Prima zi de viata, primul produs bancar
Pentru a educa si tinerii cu privire la serviciile bancare, o serie de institutii financiare ofera doljenilor posibilitatea de a apela la produse concepute special pentru mezinii familiei. Copiii pot beneficia de produse financiare (depozite) inca din prima zi de viata. Depozitele pot fi constituite de parinti, tutori sau reprezentanti legali. Unul dintre avantaje este acela ca bancile ofera o serie de bonificatii, tocmai pentru a incuraja parintii sa economiseasca in numele copiilor lor.
Contul poate fi alimentat si de alte persoane in afara deponentului
Una dintre bancile care ofera produse special concepute pentru persoanele sub 18 ani este Banca Transilvania. Kid Cont este un depozit cu acumulare si cu capitalizarea anuala a dobanzii, constituit in numele minorilor cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi, pe o perioada de minimum un an si maximum 17 ani, in functie de varsta minorului. Unul dintre avantajele sale este ca depozitul poate fi alimentat de alte persoane in afara deponentului (cel care constituie depozitul, in calitate de imputernicit pe cont) - aceste persoane nu pot insa sa efectueze alte operatiuni pe Kid Cont. Una dintre facilitatile suplimentare oferite este atasarea unui card de tip Kid Card, care le permite posesorilor sa beneficieze de disconturi la cumpararea de produse si servicii de la comerciantii cu care banca are semnate conventii de colaborare in acest sens. In plus, potrivit site-ului bancii, se ofera bonificatii suplimentare, incepand cu implinirea celui de-al treilea an de depozitare.
Depozit cu continuitate
Si BRD ofera un produs de economisire pentru tineri - AtuStart, destinat persoanelor cu varste cuprinse intre zero si 14 ani. La deschiderea contului, copilul va primi din partea bancii 20 de lei sau 5 EUR/USD. Daca pana la implinirea varstei de 14 ani, parintii sunt cei care gestioneaza economiile, dupa aceasta varsta, AtuStart se transforma in AtuSprint, un cont de economisire destinat persoanelor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Acesta ii permite copilului sa economiseasca si sa-si gestioneze singur mica sa avere.
Depozite in lei si valuta
Alta unitate bancara ce are produse de economisire special create pentru mezinii familiei este BCR - Initial BCR, produs destinat persoanelor fizice cu varste mai mici de 18 ani. Ca si in cazul celorlalte doua produse, si la BCR se pot constitui atat depozite in lei, cat si in valuta. Prin Initial BCR se pot constitui atat conturi curente, cat si depozite, numai cu incuviintarea reprezentantilor legali (parinti, tutore, curator). Pentru minorii peste 14 ani, exista posibilitatea de a depune sume in conturile curente/de depozit la termen fara acordul reprezentantilor legali, daca aceste sume nu depasesc nivelul sumei garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistem Bancar (in caz contrar este necesar acordul scris al acestora).