Producatorii de paine vor fi verificati prin sondaj
Inspectorii de la Fiscul bihorean, cei ai Directiei Sanitar-Veterinare Bihor ti Inspectiei Muncii vor verifica, in urmatoarele zile, daca vanzarile declarate de producatorii de paine corespund consumului facturat de gaze naturale ti electricitate, daca personalul este angajat cu forme legale ti daca produsele sunt realizate in conditii igienico-sanitare
Vasile Farc, purtatorul de cuvant al Fiscului bihoreana, ne-a declarat, vineri, ca institutia pe care o conduce a luat deja legatura cu reprezentantii celorlalte doua institutii implicate in control, urmand ca echipele sa se formeze ti controalele sa fie demarate in cel mai scurt timp. "Am luat legatura ti cu Oficiul Registrului Comertului Bihor, de la care am solicitat care sunt firmele active ti care sunt inactive in Bihor, pentru a tti unde ti ce sa verificam. Pe baza listei pe care o vom primi se va derula verificarile" a precizat reprezentantul DGFP Bihor. Prin urmare, producatori bihoreni de paine vor fi verificati prin sondaj, scopul declarat fiind combaterea evaziunii fiscale. Rezultatul controlului va conduce la un calcul care, in final, poate insemna o reatezare a TVA pentru producatorii de paine, la un cuantum ti un moment care ramane sa fie stabilite. De asemenea, se va lua o decizie care va insemna, poate, inchiderea unui numar de producatori de paine care au fentat fiscalitatea. Inspectorii vor urmari ti efectuarea unui calcul al consumului care sa corespunda cu cifrele anuntate de Institutul National de Statistica drept consum real in Romania, adica 114-115 kilograme de paine anual pe cap de locuitor, fata de 24,6 kilograme, cat s-a fiscalizat.

Firmele de panificatie au majorat pretul painii cu pana la 15%
Fiscul ti Ministerul Agriculturii sunt insa mai ingrijorati de amploarea evaziunii fiscale din sectorul productiei de panificatie decat de reducerea TVA, in multe cazuri graul este vandut direct de la combina agricola, fara facturi fiscale. Reducerea cotei de TVA pentru paine a fost solicitata chiar de producatori, ei au promis o ieftinire imediat ce aceasta masura va fi adoptata. Paradoxal, producatorii de paine nu au mai atteptat reducerea TVA pentru a scadea preturile ti au trecut la majorari care ajung pe alocuri chiar la 15%. Decizia are la baza majorarea costurilor de achizitie a graului ti a fainii in ultima luna, se plang reprezentanti ai firmelor de panificatie. Oficiali ai ministerului agriculturii au comunicat ca scumpirea painii face parte dintr-un "joc" intre autoritati ti comercianti, prin care producatorii creeaza presiune pentru un raspuns mai rapid ti favorabil lor privind reducerea TVA. Graul s-a scumpit deja cu 25%. Majorarea pretului a fost luata diferit, in functie de fabrica, insa unul este pretul la producator ti altul la magazin. In unele cazuri, pretul la magazin este de doua ori mai mare decat cel de fabrica, din cauza distributiei ti a adaosului comercial sau din cauza speculei facute de unii comercianti.