De la 1 ianuarie, producatorii care fabrica materiale pentru constructii nu se mai pot sustrage obligatiei de a aplica marcajul "CE". Astfel, cel putin pentru urmatoarea perioada, obligatia in domeniul constructiilor va fi procedura de obtinere a marcii "CE", conform normelor din HG nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii.
Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR) comunica faptul ca sigla "CE" nu este o marca de calitate, ci una de siguranta. Programul "Marcajul CE - marcajul liberei circulatii a produselor pentru constructii" are ca obiectiv diminuarea fenomenului de indisciplina in introducerea si circulatia pe piata a unor produse pentru constructii si inlaturarea neclaritatilor din acest domeniu. Prezenta marcajului "CE" pe materialele de constructii inseamna ca produsele respective satisfac prevederile Directivei Consiliului Europei nr. 89/106/CE si, ca urmare, statele-membre nu pot interzice utilizarea acestora. Marcajul de conformitate europeana este obligatoriu in cazul produselor pentru care exista specificatii europene armonizate, adica standarde europene armonizate sau agremente tehnice europene. Vorbim aici de elementele de beton precomprimat. Acestea sunt diferentiate pe mai multe sisteme de atestare a conformitatii de exemplu: 2+, pentru adaosuri, elemente de beton precomprimat prefabricat si agregate cu cerinte stricte de securitate; 1+, pentru cimenturi si alte tipuri de adaosuri, armaturi pasive si active.
Obtinerea marcajului
"CE" nu este destul de greoaie
Producatorii de materiale de constructii au responsabilitatea de a aplica marcajul "CE" nu doar pe o eticheta atasata pe produs, ci si pe ambalaj si pe documentele comerciale insotitoare. Nu se aplica marcajul "CE" pentru acele produse in cazul carora nu sunt in vigoare specificatii tehnice armonizate sau specificatii tehnice recunoscute. Acele materiale incluse in lista produselor cu rol minor in ceea ce priveste sanatatea si securitatea, elaborata si revizuita periodic de Comisia Europeana, pot fi introduse pe piata doar in baza Declaratiei de Conformitate cu regulile cunoscute ale tehnologiei, intocmita de producator, conform HG 622/2004. In cazul in care nu exista standarde nationale sau produsele se abat de la prevederile standardelor existente, acestea pot fi introduse, totusi, pe piata in baza Agrementului Tehnic in constructii si cu respec- tarea prevederilor in vigoare.
Procesul de obtinere a etichetei si marcajului "CE" nu este simplu. Primul pas este testarea produsului in laboratoarele de incercari, pas care incepe cu gasirea unui laborator potrivit pentru natura respectivului material de constructii. Urmeaza apoi toata proce- dura de testare si birocratia incarcata, legata de aceste demersuri. Dupa aceea, documentatia este adusa la Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii al MDLPL pentru inscrierea produsului in Registrul Unic. Daca laboratorul a eliberat certificatul de conformitate, atunci producatorul poate sa aplice marcajul "CE". Sigla si autocolantul pot fi realizate de societatea interesata prin mijloace proprii, cu mentiunea ca, din punct de vedere grafic, trebuie sa respecte standardele oficiale europene. Evaluarea conformitatii produsului se realizeaza de catre unul dintre organismele de certificare, conform Directivei 93/465/CE, prin raportare la module care contin proceduri de verificare si care vizeaza etapele de realizare a produselor. Declaratia de conformitate sau certificatul de conformitate autorizeaza producatorul sa aplice marcajul "CE" pe produs, pe eticheta, pe ambalaj.