Contribuabilii vor putea plati contributiile sociale, incepand din 2008, intr-un cont unic la trezorerie si vor face o singura declaratie pentru toate contributiile, masura ce va reduce de cinci ori numarul operatiunilor necesare in acest scop, se arata in strategia pe cinci ani a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), preluata de NewsIn si citata de BankNews.
Potrivit acestei strategii, administrarea si colectarea contributiilor sociale vor fi simplificate prin crearea unui sistem informatic care se va baza pe declaratiile integrate. Astfel, cetatenii vor depune, incepand din 2008, o singura declaratie la o singura institutie. Informatiile continute in declaratie vor fi accesibile atat Fiscului, cat si caselor de asigurari sociale prin intermediul sistemului informatic compatibil intre aceste institutii.
In prezent, angajatorii platesc cinci categorii de contributii sociale aplicate fondului de salarii, iar angajatii datoreaza trei categorii de contributii la venitul brut. (D.E.)