consecutive, obligatiile catre stat, nu i s-a aprobat o derogare privind indeplinirea acestora si nici nu a depus declaratiile si situatiile financiare periodice va fi introdus intr-o evidenta speciala. Acesta nu va mai putea comanda si ridica formulare tipizate cu regim special.
Potrivit unui proiect elaborat recent de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Fiscul va pune in curind in practica o masura ce va descuraja "initiativele " evazionistilor. Este vorba despre introducerea unor restrictii la eliberarea facturilor fiscale si a celorlalte tipizate cu regim special pe care le pot comanda firmele, chiar daca acestea nu activeaza. Odata ridicate de la Imprimeria Nationala, tipizatele sint scoase pe piata, reprezentind un adevarat "parapet " pentru evaziunea fiscal.
Conform proiectului de act normativ, in aceasta evidenta speciala a Fiscului vor fi introdusi toti acei contribuabili care, in decurs de 12 luni consecutive, au "indeplinit ", cumulativ, trei conditii. Astfel, pentru a intra in vizorul Fiscului, este suficient ca un contribuabil sa nu depuna declaratiile fiscale si situatiile financiare semestriale sau lunare, sa nu plateasca statului taxele si impozitele care i se cuvin legal si sa nu i se fi aprobat o maura privind plata acestora. Potrivit ANAF, in primele cinci zile ale fiecarei luni se face o situatie centralizata a tuturor celor care indeplinesc conditiile de mai sus, deci intra pe acea lista neagra a Fiscului, dar si a celor care, dimpotriva, si-au pus la punct afacerile si ies din acea evidenta speciala. "Pe perioada cit contribuabilii figureaza in evidenta speciala, nu pot comanda si nu pot ridica formulare tipizate cu regim special de la Compania Nationala Imprimeria National SA si unitatile autorizate sa elibereze astfel de documente ", se precizeaza explicit in proiectul de act normativ ce se spera a fi adoptat cit mai curind. Interdictia de a comanda tipizate este insa limitata, contribuabilii avind posibilitatea sa intre in posesia acestora imediat ce si-au indeplinit obligatiile restante si au fost scosi din evidenta speciala a Fiscului.