Astazi se deschid ofertele pentru desemnarea constructorului care va avea in grija reabilitarea si modernizarea strazilor Craiovei in urmatorii patru ani.

Lunga perioada a carpelilor din infrastructura Craiovei ar trebui sa ia sfarsit saptamana viitoare. Municipalitatea deschide astazi ofertele celor 17 constructori care au licitat pentru cel mai important contract de servicii publice din istoria Craiovei: proiectarea de lucrari, reparatia, intretinerea si modernizarea drumurilor in urmatorii patru ani, contra sumei de 189 de milioane de lei, fara TVA, din bani publici. Iar aceasta valoare este doar un punct de plecare, stabilit in functie de cheltuielile de intretinere stradala din ultimii ani. "Este cu siguranta cel mai insemnat moment pentru noi si pentru craioveni. Un lucru pe care, recunosc, trebuia sa-l facem de mult: sa gasim constructori capabili sa lucreze continuu la infrastructura rutiera, iar primaria sa aiba posibilitatea sa demareze fiecare investitie atunci cand aceasta este necesara, fara zeci de licitatii pentru proiectare si executie", a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon.
Întrucat pana vineri, la ora 15.00, nu s-a primit nici o contestatie, asa cum s-a intamplat in octombrie 2008, la licitatia pentru acelasi contract, nimic nu mai impiedica primaria sa desemneze castigatorul.
Cerinte usturatoare

Ca sa aiba sanse in licitatie, ofertantii trebuie sa dovedeasca, intre altele, ca au o cifra de afaceri medie anuala de minimum 16,56 milioane de euro. Aceasta este una dintre cerintele care i-au intaratat pe constructorii mai mici, care de obicei ciupesc mai putin, dar des si pana la fund din bugetul local. Contractorul va fi obligat sa depuna o garantie de buna executie in cuantum de 10% din valoarea contractului - alta clauza care le-a provocat frisoane  constructorilor cu putere financiara modesta spre medie.
Surse din Primaria Craiova sustin ca reprezentantii unora dintre firmele care au cumparat caietul de sarcini au facut chiar presiuni asupra functionarilor care au stabilit cerintele, insa li s-a raspuns ca acestea au fost elaborate prin formule din normative.