Recent intors de la Zurich, directorul general al societatii Alro Slatina, Gheorghe Dobra, le-a comunicat vineri sindicalistilor ca patronatul vrea sa scape de inca 400 de angajati.

Dupa ce, la inceputul acestui an, patronul SC Alro SA Slatina, "oligarhul rus" Vitaly Machistcki, a pus cruce uneia dintre halele de productie si dupa ce sute de muncitori ai fabricii au fost constransi de imprejurari sa renunte la locurile de munca in schimbul platilor compensatorii, actionarul majoritar continua "macelul". Grupul olandez Vimetco, controlat de Vitaly Machistcki, actionar majoritar al SC Alro SA Slatina, s-a pus serios "pe treaba"! Declinul fabricii, "asigurat" de proprietar, se simte de la o zi la alta. O parte dintre angajati "au capitulat", acceptand voluntariatul. Altii, in schimb, spera ca "uzina" nu se va inchide.

Rusii de la Alro, de neinduplecat

Profitand de criza mondiala, de contextul actual si, probabil, de faptul ca sindicatele din Alro nu au cum sa faca "legea", rusii de la Vimetco merg mai departe cu "macelul"! Degeaba au iesit in strada mii de muncitori si slatineni care au cerut ca Alro sa nu fie inchisa. Degeaba conducerea si reprezentantii CA al companiei au dat asigurari ca nu se vor opera disponibilizari. Degeaba s-au agitat parlamentarii judetului si sefii administratiei locale. In zadar angajatii au patruns in biroul directorului general, incercand sa obtina garantii ca nu se vor face disponibilizari. Grupul olandez Vimetco, care detine 84,19% din pachetul de actiuni, a decis din nou reducerea organigramei.

Alro va ramane cu 2.978 de angajati

Gheorghe Dobra, recent intors de la Zürich, unde a fost convocat de noul presedinte al CA, Pierre Baillot, i-a adunat vineri intr-o sedinta-fulger pe toti liderii de sindicat din cadrul Alro. Discutiile au inceput la amiaza. Pret de cateva ceasuri, Dobra le-a adus la cunostinta sindicalistilor care sunt noile "ordine". Dobra si directorul de resurse umane al societatii, Nicu Durau, au fost chemati la Zürich pentru a li se pune in vedere faptul ca trebuie sa respecte noua organigrama stabilita pentru anul in curs, afirma surse din fabrica. Potrivit acesteia, trebuie operate reduceri de personal, astfel incat, numarul angajatilor sa nu depaseasca cifra de 2.978. Potrivit acelorasi surse, la Alro, in prezent isi castiga painea 3.300 de muncitori.

Disponibilizare colectiva sau voluntariat?

Liderii sindicali prezenti la discutiile cu Dobra s-au opus deciziei patronatului, sustin ei, insa, "generalul" le-a spus ca "nu exista cale de intors si ca, indiferent cum, trebuie respectata noua organigrama". Singura veste buna adusa de Dobra de la Zürich este aceea ca inchiderea altor hale de productie nu intra in planurile Vimetco. Deocamdata! Vazandu-se fara scapare, sindicalistii au venit cu solutii. "Am discutat cu directorul general Dobra despre restructurarea de personal care trebuie operata. Iar ca sa nu ajungem la masura disponibilizarilor colective a fost propus voluntariatul. Au fost solicitate fonduri suplimentare pentru cei care vor sa plece. In principiu, directorul a fost de acord, dar nu a putut sa se exprime in mod oficial. El ne-a spus ca urmeaza sa ii comunice lui Pierre Baillot solicitarea noastra. Speram sa isi dea acordul pentru ca, din informatiile pe care le avem, ar mai fi, angajati in unitate care ar vrea sa plece, daca li s-ar oferi mai multi bani", a declarat Ion Draghia, liderul de sindicat de la Alroproduct.
In cazul in care presedintele CA al Alro va accepta propunerea sindicalistilor, angajatii care vor fi de acord sa plece acasa in schimbul salariilor compensatorii ar putea primi mai multi bani. In solicitarea adresata, sindicalistii au cerut dublarea primei de 2.000 de dolari. Daca propunerea liderilor sindicali ar fi acceptata, angajatii vor primi: 60% din salariu inmultit numarul de ani lucrati in societate, echivalentul indemnizatiei de somaj pentru un an si o prima in valoare de 4.000 de dolari. Sindicalistii si-au pus toate sperantele in discutiile purtate vineri cu Dobra si spera ca si Baillot sa fie de acord. In legatura cu fondurile din care ar putea fi acoperiti banii pentru cresterea primelor, sindicalistii mai spun ca au gasit deja solutii. "Directorul ne-a spus ca trebuie respectata organigrama aprobata in Consiliul de Administratie. Avand in vedere situatia la momentul actual, vreo 350 de angajati sunt in plus. Am cazut de acord ca pentru plecarea acestora sa nu apelam la masura disponibilizarii colective. Am incercat sa gasim o cale de mijloc - voluntariatul. Am solicitat fonduri suplimentare pentru a oferi mai multi bani celor care vor sa plece. Resursele financiare deja le-am gasit. Bani se gasesc fara a afecta drepturile salariale sau alte drepturi, cum sunt tichetele de masa, tichetele-cadou, biletele de odihna, primele de sarbatori ale altor salariati", a explicat Ion Popa, liderul Sindicatului Liber Alro.  
De la inceputul anului, aproximativ 50 de persoane au ales sa plece acasa in schimbul salariilor compensatorii. Zilele acestea, Dobra urmeaza sa discute cu presedintele CA despre solicitarea sindicatelor.