Un act normativ adoptat pe furis spune ca, din 2010, declaratia de profit a firmelor trebuie sa fie semnata de un consultant fiscal. O pâine buna pentru oamenii Ministerului Finantelor, atunci când vor iesi din sistem, deoarece multi sunt consultanti inactivi.  De la 1 ianuarie 2008 intrase în vigoare un act normativ care spunea ca bilanturile contabile ale tuturor firmelor nu puteau fi depuse la Fisc fara o viza a unui consultant fiscal. Cum în România existau foarte putini, iar firmele au facut galagie ca trebuie sa aiba cheltuieli în plus pentru plata acestora, actul normativ a fost abrogat. Dar, saptamâna trecuta, fara prea multa vâlva, parlamentul a aprobat tacit o ordonanta de urgenta de modificare a Codului de Procedura Fiscala, pe aceeasi tema, însa aplicabila din 2010. Peste doi ani, orice Declaratie de profit (Formularul 101) depusa de firme la Finante trebuie sa fie contrasemnata de un consultant fiscal. Propunerea a venit chiar de la seful Agentiei Nationale de Consultanta Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, el însusi numit în 2007 presedinte al Camerei Consultantilor Fiscali din România (CCFR). Motivatia sefului Fiscului este aceea ca au existat neconcordante între bilanturile contabile depuse de firme si Declaratiile de profit înaintate de aceleasi societati catre Finantele judetene. Din cauza ca mediul de afaceri a facut galagie asta-iarna, noul act normativ privind obligativitatea semnarii Declaratiei de profit de un consultant fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.
Dar nesperat pentru oamenii Fiscului Foarte multi dintre angajatii Fiscului doljean, ai Garzii Financiare si ai Vamii sunt consultanti fiscali, dar sunt inactivi în perioada cât sunt angajati la institutiile respective. Ei au viitorul asigurat în cazul în care îsi încheie mandatul în ograda Fiscului. Chiar sefii institutiilor în cauza se regasesc în rândul consultantilor fiscali. "Sunt consultant fiscal, dar sunt inactiv. Nu am voie sa practic atâta timp cât sunt aici. Mai multi angajati ai Finantelor sunt consultanti fiscali, dar sunt toti inactivi. Nu au voie sa practice", a declarat directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. "Si eu sunt consultant fiscal, dar nu practic pentru ca sunt angajat aici. Mai erau câtiva de la noi, dar nu stiu exact cine. Oricum, nu au voie sa profeseze ca si consultanti", a spus si Dragos Ursulescu, seful Garzii Financiare Dolj. Chiar printre criteriile de la examen s-au introdus avantaje pentru cei care lucreaza la Ministerul Economiei si Finantelor sau la unitatile din subordine. Se primesc puncte de catre candidatii care "au lucrat la elaborarea sau aplicarea legislatiei fiscale, au efectuat control fiscal" etc.  
Consultantul nu raspunde în fata legii Paradoxal, seful ANAF spune ca se impune semnatura consultantului fiscal pentru ca firmele au declaratii diferite în acte si pentru o abordare exacta e nevoie ca acestea sa fie asumate de o terta persoana (consultantul fiscal). Numai ca respectivul consultant fiscal nu raspunde în fata nici unei legi pentru cifrele pe care si le asuma prin semnarea declaratiilor firmelor. Unul dintre consultantii doljeni invoca tocmai acest lucru asta-iarna, ca ei nu pot sa-si asume cifrele dintr-un bilant contabil despre care nu stiu mai nimic.
49 de consultanti la 16.000 de firme Potrivit Camerei Consultantilor Fiscali din România, în Dolj exista doar 49 de persoane fizice atestate ca si consultanti fiscali si numai patru societati care au acest profil de activitate. Asta, în conditiile în care în Dolj exista aproximativ 25.000-29.000 de societati, din care 16.000 depun anual bilant. Înseamna ca fiecarui consultant fiscal îi revin aproape 325 de firme. "Este foarte mult si va fi un volum de munca mare, pentru ca trebuie sa te uiti peste cifrele din bilant, nu poti semna asa, oricum. Numarul consultantilor va creste, cu siguranta, pâna în 2010, pentru ca mai exista concursuri pentru atestarea drept consultanti fiscali", sustine un consultant din Craiova.  
Expertii contabili, nedreptatiti În acelasi timp, actul normativ privind consultanta fiscala naste controverse în breasla economistilor. Expertilor contabili, care ar fi trebuit sa faca aceasta activitate, li se ia pâinea de la gura. "Consultantii nu au cum sa desfasoare o astfel de activitate. La Dolj sunt 1.340 de membri în corpul expertilor contabili si doar 49 de consultanti. Gânditi-va ce înseamna acest aspect la 16.000 de firme care depun bilant. Pe de alta parte, ordonantele prin care sunt nedreptatiti expertii contabili se adopta în regim de urgenta. De exemplu, nu mai trec pe la comisiile de specialitate din parlament si asa s-a adoptat si ordonanta aceasta, fara avizul comisiilor de specialitate", a precizat Florin Lascu, presedintele filialei doljene a Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din România (CECCAR). Lascu mai spune ca pentru a deveni expert contabil exista mai multe examene pe care trebuie sa le treaca aceia care vor sa intre în CECCAR, pe mai multi ani, plus un stagiu de pregatire de trei ani, la care se adauga obligatia ca viitorii experti sa aiba o vechime în domeniu. În acelasi timp, pentru consultanta fiscala este nevoie de un singur examen, si gata, te numesti consultant fiscal. "Adevarata munca o face expertul contabil. Nu stiu ce se întâmpla cu acei consultanti, pentru ca din 700 de candidati au luat examenul luna aceasta 68 pe tara", a spus presedintele CECCAR Dolj.  
Societatile nu vor sa plateasca Mediul de afaceri nu agreeaza ideea sa plateasca în plus pentru o banala semnatura a consultantului fiscal. "Dumneavoastra credeti ca va citi vreun consultant Declaratia de profit? Nici vorba! Îsi va pune semnatura si ne va lua banii. Asta este clar. Este înca o lege data doar pentru unii. Si platim noi firmele înca o taxa, ca poate nu plateam suficiente", a spus patronul unei societati comerciale din Craiova.