Cresterea costului unui metru patrat construit va atrage o majorare a pretului locuintelor. În primele trei luni ale acestui an, pretul pe metrul patrat construit se majoreaza cu minimum 20%, potrivit constructorilor. „Estimez ca la sfârsitul primului trimestru, pretul mediu al unei suprafete construite va urca cu minimum 20%, prin preluarea în devizul lucrarilor a majorarii costurilor materialelor de constructii, cheltuielilor de transport, motivate de scumpirea carburantilor si a manoperei“, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor în Constructii (ARACO), citat de www.monitorulsv.ro. Potrivit acestuia, pretul unui metru patrat construit va ajunge la 750-800 de euro.  
„Scumpirea se va resimti si în pretul apartamentelor“ Majorarea pretului de constructie va atrage o crestere a pretului imobilelor. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare din Craiova, acest lucru se va resimti si asupra pietei de specialitate. „Daca pretul de constructie va creste cu 15-20%, acest lucru se va oglindi si în costul final al locuintelor“, a declarat Bibina Dica, directoarea agentiei imobiliare Biros Imob. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti. „Scumpirea se va resimti si în pretul apartamentelor, aproximativ cu acelasi procent. Totusi, anul acesta nu o sa ne confruntam cu o crestere de pret la fel de mare ca anul trecut“, a declarat unul dintre agentii imobiliari de la Colosseum. 
Cât de mult vor costa apartamentele vechi Afectati de o potentiala crestere a pretului locuintelor vor fi si craiovenii care visau o locuinta noua si cei care planuiau sa cumpere una veche. „Vor creste si preturile locuintelor vechi, pentru ca persoanele care vând astfel de locuinte vor un imobil nou. Mentalitatea este aceea ca daca locuinta noua costa mai mult, proprietarul de ce sa vânda cu mai putin“, a explicat Bibina Dica.Sunt însa si specialisti care nu împartasesc în totalitate parerea, bazându-se pe cererea din piata doljeana, cunoscut fiind faptul ca aceasta poate influenta semnificativ oferta. „La cele vechi este greu de spus. În prezent, se cauta apartamente noi, chiar daca sunt mai scumpe. Începând de anul viitor, usor-usor, pretul locuintelor ar putea sa scada, iar la cele noi sa creasca“, a precizat agentul de la Colosseum.  
Locuinte vechi la pret de locuinte noi 
În prezent, în Craiova, diferenta dintre pretul locuintelor vechi si al celor noi nu este prea mare. Un apartament dintr-un bloc vechi cu doua camere costa, în medie, 70.000-80.000 de euro, iar în unul nou, cam 80.000 - 90.000 de euro. Costul pe metrul patrat contruit variaza între 1.300-1.500 de euro la apartamentele noi si între 1.000 si 1.500 de euro, la cele vechi.
Piata imobiliara din SUA nu o influenteaza pe cea craioveana
Preturile locuintelor individuale din Statele Unite au scazut, în ianuarie, cu ritmuri-record în 16 din cele 20 de regiuni analizate. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca acest lucru nu va influenta foarte mult piata imobiliara din Craiova. „Piata imobiliara din Craiova nu este influentata de cea din SUA“, a declarat Bibina Dica.