Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat proiectul de hotarare de guvern privind strategia de atragere de investitii pentru reactoarele trei si patru de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, care urmeaza sa fie aprobat de Executiv, informeaza un comunicat al MEC.
Lucrarile de constructie vor incepe, probabil, in prima parte din 2008, valoarea proiectului fiind de 2,2 miliarde de euro. Construirea celor doua reactoare va creste si va modifica structura productiei de electricitate, astfel ca in 2014 energia nucleara va reprezenta intre 28 si 30% din total. O treime din productie va fi energie din surse hidro si neconventionale, iar diferenta va fi asigurata de energia produsa utilizand carbune, gaze si pacura.
Potrivit proiectului elaborat de MEC, firmele care vor participa la proiect vor cumpara energia de la societatea comerciala nou-infiintata si vor putea deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energia electrica pentru consumul intern.
Apa grea si combustibilul nuclear necesar celor doua reactoare vor fi produse in Romania.
La elaborarea proiectului s-a folosit ca model modul de finantare a constructiei ultimelor unitati nuclearoelectrice din Europa si in mod particular a Unitatii 3 a centralei nuclearoelectrice Olkliuoto din Finlanda. Totodata, pentru functionarea celor doua reactoare este necesara realizarea unor interconexiuni de evacuare a energiei produse si conectarea la sistemul energetic national. O alta conditie este si realizarea programelor de extindere a interconexiunilor cu alte piete de energie, in principal a cablului electric submarin Constanta - Istanbul.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Acum, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de electricitate. Unitatea 2 va intra in exploatare comerciala in septembrie. (M.C.I.)