Pretul petrolului creste pe zi ce trece, iar energia electrica devine un lux (necesar!) pentru romani. Pe piata exista insa si alternative, iar constantenii au inceput sa inteleaga ca nu sunt dependenti la nesfarsit de sursele de energie traditionale. Astfel, de cativa ani exista si in Constanta reprezentante ale unor importante firme internationale producatoare de panouri solare (pentru producerea apei calde) sau centrale eoliene in miniatura (pentru energia termica) pe care constantenii incep sa le agreeze din ce in ce mai mult, in special pentru ca aceste sisteme alternative le reduc costurile in mod simtitor.

Potrivit agentilor care comercializeaza aceste produse, nu doar firmele sunt cele interesate de centralele eoliene. Pe langa acestia, sunt destui constanteni care vor sa-si monteze astfel de centrale in gospodariile proprii, dar si investitori de pe litoral. Pensiuni, mini-hoteluri sau chiar manastiri sunt dotate, mai nou cu panouri solare. Cum energia solara este gratuita, oamenii sunt atrasi de aceste variante, singurul cost fiind cel initial, respectiv cel al instalatiei. "Printre clientii nostri se numara proprietarii de case rezidentiale, cei care au case mai ample sau reprezentantele firmelor. Suntem de 3-4 ani pe piata romaneasca si vanzarile au crescut permanent. In special Constanta este o piata foarte buna. Panourile solare sunt foarte bine vandute aici, mai ales datorita climei", a declarat pentru "Replica", Mihai Pohoata, directorul comercial al firmei Monsson Alma. Pe de alta parte, panourile pentru energia termica functioneaza bine si in timpul iernii deoarece "inmagazineaza" energia solara chiar daca soarele este ascuns dupa nori.

Germania sau Turcia, preferate pentru centrale

In alta ordine de idei, centralele eoliene sunt de fapt sisteme care produc energie termica atat cu ajutorul fortei vantului, cat si datorita energiei solare. Noile sisteme alternative pot asigura atat necesarul de energie termica cat si cel de energie electrica si sunt diferentiate de necesarul fiecarei locatii. "Chiar daca, aparent, costul instalatiilor este mare, proprietarii micilor pensiuni sau hoteluri isi pot amortiza investitia chiar si in maxim o luna" a declarat pentru Replica, Mugur Voiculescu, reprezentant de vanzari la aceeasi firma. Instalatiile pentru producerea energiei termice si eoliene sunt fabricate in Germania, Elvetia, Italia, Turcia si au preturi cuprinse intre 300 si 4-5 mii euro, in functie de complexitatea acestora si cantitatea de energie pe care doriti sa o produca.