Cei 5 membri ai Consiliului Fiscal vor fi nominalizati de Academia Romana, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar Roman si de Asociatia Romana a Bancilor, mandatul lor fiind de 5 ani. Acestea sunt prevederile proiectului legii responsabilitatii fiscale.
"Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din 5 membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului si Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung", se mai arata in documentul aprobat marti de Guvern.
Membrii Consiliului "nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie si autoritate".
Consiliul Fiscal va fi numit de catre presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pe o perioada de 5 ani. Membrii forului nu pot fi realesi la finalizarea mandatului. Daca mandatul unuia dintre membri a incetat dupa o perioada de 3 ani, acesta poate fi reales o singura data.
Nu pot fi nominalizate pentru Consiliul Fiscal persoane care "cu 2 ani inainte de nominalizare au detinut o functie de demnitate publica in cadrul guvernului" sau au fost "membri ai Parlamentului Romaniei sau European, sau au detinut o functie de conducere in cadrul unui partid politic".