Proiectul de lege a farmaciilor, dar si cel de modificare a Codului Fiscal sunt aspru criticate de presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. Acesta a declarat ieri ca respectivele proiecte contin prevederi de natura anti-concurentiala si a lasat sa se inteleaga ca din aceasta cauza institutia pe care o conduce nu le va aviza favorabil.
Seful autoritatii de concurenta a spus ieri ca a avut mai multe discutii cu oficialii Ministerului Sanatatii pe tema proiectului de lege a farmaciilor si ca a incercat sa-i convinga pe acestia sa modifice articolele in cauza. „Noi am sugerat de mai multe ori ca orice restrictie bazata pe criteriul geografic sau demografic trebuie sa fie eliminata din legea farmaciilor. Consultam pachetul de legi si vom elabora avizele noastre in legatura cu elementele mentionate in aceste proiecte“, a afirmat Berinde.
Potrivit proiectului de lege elaborat de Ministerul Sanatatii, lansat recent in dezbatere publica, lanturile de farmacii pot avea cel mult o farmacie la 100.000 de locuitori. Daca numarul de farmacii dintr-o retea depaseste proportia mentionata de lege, acestea vor fi cesionate sau inchise. Mai trebuie spus ca, potrivit ultimelor declaratii, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine forma prezenta a proiectului de lege.
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei a criticat ieri intentia ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, de a impune producatorilor de alcool si tigari (prin proiectul de modificare a Codului Fiscal) practicarea unor preturi minime. „Din punctul nostru de vedere, stabilirea unor preturi minime nu este o practica concurentiala“, a mai aratat Berinde.

Petrom, pasibil de amenda

In ceea ce priveste contractul incheiat de compania Petrom cu Petromservice, dar si preluarea controlului asupra celor doua societati de mentenanta a rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, Rafiserv Arpechim si respectiv Rafiserv Petrobrazi, Berinde a spus ca Petrom risca o amenda cuprinsa intre 1 si 10% din cifra de afaceri a companiei daca nu notifica in termenul stabilit de legislatie contractele susceptibile de restrictionarea concurentei. Pana in prezent, Petrom nu a notificat institutia cu privire la contractul incheiat cu firma Petromservice si nici in legatura cu preluarea controlului asupra celor doua societati de mentenanta. „Inca nu am primit nici o notificare. (...) Dupa cum stiti, am lansat obligatia ca in termen de 30 de zile sa notifice daca exista clauze neconcurentiale in contractele pe care le-au incheiat. Sunt pasibili de pedepse, amenzi de la 1 la 10% din cifra de afaceri“, a explicat seful autoritatii de concurenta.
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, termenul pana la care Petrom poate notifica preluarea controlului Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi expira vineri, 28 octombrie. „Celalalt contract nu stiu cand a fost semnat si deci nu va pot spune pana cand trebuie transmise notificarile“, a mai afirmat Berinde.
El a precizat, totodata, ca investigatia initiata de institutie pe piata carburantilor a ajuns in faza evaluarii datelor transmise de companii.

56 de companii trebuie sa returneze ajutoarele de stat

Inca 22 de companii din zonele defavorizate vor trebui sa returneze ajutoarele de stat primite si care au depasit intensitatea admisa, a mai declarat ieri presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. El a spus ca autoritatea de concurenta va deschide investigatii pentru toate cele 22 de societati si va calcula valoarea totala a ajutoarelor de stat care trebuie inapoiate. Recent, consiliul a stabilit ca 34 de companii din zonele defavorizate au depasit volumul ajutoarelor de stat care le trebuiau acordate.