Fondurile structurale impun in Romania o noua profesie, aceea de consultant in fonduri europene. A da sfaturi pe marginea fondurilor structurale si a modului in care se pot accesa acestea poate fi destul de complicat, tinand cont ca meseria de consultant pe fonduri europene nu exista in Nomenclatorul functiilor din tara noastra. Cine este economist insa si are o diploma in management nu mai are nevoie decat de initiativa si de o buna documentare asupra subiectului. Sursele de informare sunt destul de multe, site-urile oficiale oferind informatii bogate in legatura cu fondurile structurale.
Cei care nu sunt economisti trebuie sa urmeze un curs de "management de proiect", dupa care se pot descurca in acest domeniu de consultanta. Pe site-ul Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor sunt inregistrate 33 de societati care te pot forma ca "manager de proiect". Sa urmezi asemenea cursuri este cu atat mai important cu cat accesarea fondurilor europene utilizeaza principiile generale folosite in managementul de proiect, la care se adauga informatiile specifice aferente Programelor Operationale Sectoriale. Costul unui astfel de curs este de 1.000 de lei, iar la final se poate lua o diploma de manager de proiect care sa fie recunoscuta atat in tara, cat si in strainatate. Un astfel de curs dureaza cinci saptamani si poate fi achitat in rate.
Toate aceste informatii suplimentare pot fi gasite pe web-site-rile ministerelor in care sunt situate Autoritatile de Management ale respectivelor programe.
De precizat ca nicio institutie care coordoneaza instrumente structurale nu are dreptul sa recomande beneficiarilor un consultant de proiecte. "Nicio autoritate nu poate furniza o lista de consultanti autorizati, pentru ca ar fi contrar prevederilor legale (profesiunea de consultant este o profesiune liberala si autorizarea ei ar contraveni legii).
In plus, daca ar furniza o astfel de lista, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale si Autoritatile de Management pentru Programele Operationale ar putea fi acuzate ca incearca directionarea beneficiarilor spre anumite societati comerciale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor.
Cei interesati se pot informa in legatura cu firmele specializate care pot oferi servicii de consultanta la asociatiile profesionale, la Camerele de Comert sau la Agentiile de Dezvoltare Regionala. La fel de important este sa analizeze ofertele venite din partea mai multor firme, astfel incat sa o poata alege pe cea mai avantajoasa.
In analiza, trebuie sa se aiba in vedere istoricul firmei, numarul de proiecte cu finantare europeana la care a oferit consultanta si rata de succes a obtinerii finantarii, domeniul in care firma este specializata in cadrul diverselor finantari comunitare.