Cinci firme care au sediul in judetul Olt si-au anuntat intentia de a face concedieri colective in perioada ianuarie-februarie 2010, care vor afecta 293 de angajati. Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt, angajatorii care au recurs la acest tip de disponibilizari activeaza in domenii precum fabricarea textilelor, a produselor de imbracaminte, transporturi sau fabricarea de masini, utilaje si echipamente.
Potrivit legilor privind concedierea colectiva, patronatul are obligatia sa se puna de acord cu reprezentantii salariatilor si sa anunte masura la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si la AJOFM. În cazul in care autoritatile nu sunt notificate in termenul legal, firma risca amenzi de pana la 5.000 de lei. "Angajatorul care intentioneaza sa efectueze concedieri colective trebuie sa initieze, in scopul punerii de acord, consultari cu sindicatul, sau dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor. Daca ulterior consultarilor cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris ITM - ul, AJOFM - ul si Sindicatul sau reprezentantii salariatilor, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Obligatia de a instiinta AJOFM cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere se impune in scopul adoptarii de catre agentie a masurilor pentru combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestuia, masuri care constau in acordarea serviciilor de preconcediere. Neindeplinirea acestei obligatii de a instiinta agentia in termenul prevazut de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.000 de lei", a precizat Elena Iordache, reprezentanta a AJOFM Olt.

9,5%, rata somajului in Olt

Rata somajului, la sfarsitul lunii ianuarie, se situa, in judetul Olt, la 9,5 procente, fiind inregistrata o crestere de 0,7 puncte procentuale, adica 1.264 de someri, fata de luna decembrie 2009. Cei mai multi someri inregistrati in evidentele AJOFM Olt sunt in Slatina, unde din totalul de 8.316, primesc indemnizatie de somaj 5.218. În acest "top al somerilor" in orasele oltene urmeaza Caracal, cu 3.174 de someri inregistrati, si Bals, cu 1.805 someri.