Cheltuielile realizate cu forta de munca folosita pentru derularea unor programe de dezvoltare a comunitatilor locale pot fi subventionate de la bugetul de stat. In prima jumatate a anului, doljenii au folosit doar 33% din banii alocati in acest sens.
Finantarea, de catre stat, a cheltuielilor realizate cu forta de munca folosita pentru derularea unor proiecte in folosul comunitatii locale face parte din cadrul unui program ce are drept scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor. Subventiile se acorda, la solicitarea autoritatilor locale, angajatorilor carora li s-au atribuit contracte, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, pe o perioada de cel mult 12 luni. Statul acorda acest ajutor financiar pentru fiecare persoana incadrata din randul somerilor, cu contract individual de munca, pe perioada determinata de cel mult 12 luni.
Subventiile se acorda in baza Legii nr. 76/2002, art. 78, in fiecare an, iar banii provin atat din bugetul asigurarilor pentru Somaj, cat si din alte surse alocate conform prevederilor legale. "In perioada 1 aprilie - 31 octombrie, cuantumul lunar al subventiei este de 70% din salariul de baza minim brut pe tara. Incepand din 1 noiembrie si pana la 31 martie, acesta este echivalentul unui salariu de baza minim brut pe tara, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia", a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj.
503 someri incadrati in munca in lucrari de interes comunitar
Pana la sfarsitul lunii iulie, AJOFM Dolj a cheltuit aproximativ 448.000 RON, din cei 1.320.800 RON prevazuti pentru 2006. "La nivelul judetului Dolj, la 31 iulie 2006 AJOFM a incheiat 33 de conventii cu 21 de primarii pentru incadrarea in munca a 503 someri in lucrari publice de interes comunitar", a spus Laura Nicolaescu. Dintre acestia, aproximativ 250 (49%) au provenit din mediul urban, iar 255 (51%), din mediul rural. Pana la mijlocul lunii iunie, fusesera create 344 de astfel de locuri de munca.
Consiliile locale din judet care au solicitat cele mai multe incadrari sunt din Craiova (Salubritate - 93 de persoane, iar RAADPFL - 50 de persoane), Bailesti (54 de persoane), Segarcea (50 de persoane) si Calafat (50 de persoane).
Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, in functie de prioritatile locale si de partenerii identificati, prin acest program s-au dezvoltat in principal proiecte edilitar-gospodaresti (sapaturi, amenajari) si de refacere a infrastructurii.