Un studiu realizat de Coface Intercredit Romania arata ca firmele romanesti au achitat anul trecut aproape 80% dintre obligatiile rezultate dintre tranzactiile comerciale cu o intarziere medie de 1-2 luni. De altfel, alaturi de Polonia, Romania inregistreaza cele mai mari intarzieri la plata. In raportul Coface se mai arata ca domeniul textilelor prezinta un grad mare de risc pentru ca pe acest segment este consemnata si cea mai mare scadenta a facturilor, intre 60 si 120 de zile, dar si cele mai mari intarzieri la plata ce depasesc 6 luni si cele mai multe facturi neplatite catre furnizorii externi. Alte sectoare cu o pondere ridicata de facturi neplatite sau achitate cu intarziere sunt reprezentate de industria constructiilor si de cea a transporturilor. De cele mai multe ori, firmele din Romania nu isi achita la termen obligatiile catre partenerii contractuali, intarziind sa faca plata cu mai mult de 30 de zile.
“Astfel, cei care trebuie sa efectueze plati mai departe se vad pusi in situatia de a intarzia la randul lor pentru ca nu au primit banii la termen de la partenerii lor. Si acest cerc vicios continua. Iar la nivelul economiei nationale are loc un blocaj economic privind achitarea la termen a obligatiilor scadente“, se mai arata in studiul Coface.
In Romania se acorda un termen dublu de scadenta a facturilor, comparativ cu tarile din estul Europei, acesta fiind de 30-45 de zile, iar perioada de efectuare a platilor este cuprinsa intre 45 si 90 de zile.