Companiile de asigurari vor fi obligate sa incheie si polite pentru despagubirea agricultorilor, ale caror culturi sunt afectate de seceta sau inundatii, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Am o veste proasta pentru piata asigurarilor, pe care, altminteri, o sprijin din toate puterile. Vom cauta sa modificam contractele de asigurare pentru ca, intr-un mod cu totul surprinzator, contractele de asigurare pe care le incheie agricultorii nu cuprind despagubiri pentru seceta si pentru inundatii. Cu alte cuvinte, statul contribuie la plata politei si tot statul plateste si despagubire la sfarsit. Eu cred ca societatile de asigurari nu trebuie sa fie doar beneficiarii, ci trebuie sa fie si parte la riscul ce revine din asigurari", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax
El a aratat ca Guvernul a alocat o suma importanta de la buget pentru despagubirea acelora care au incheiate polite de asigurare, insa multi agricultori nu au avut posibilitatea sa-si asigure culturile intrucat nu au avut banii necesari.
Guvernul a aprobat joi prima rectificare a bugetului de stat pentru acest an, prin care sunt alocate fonduri suplimentare pentru agricultura, transporturi, sanatate si administratia publica. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca Ministerul Agriculturii a primit fonduri bugetare suplimentare de 1,9 miliarde de lei, adica aproximativ 700 de milioane de euro, pentru acordarea subventiilor majorate la culturile de cereale, a despagubirilor pentru zonele calamitate in urma secetei si continuarea programului Sapard. (D.E.)