Prin vanzarea diviziei de telefonie mobila CosmoRom, compania RomTelecom va avea cale libera catre piata de capital. O parte a actiunilor RomTelecom aflate in proprietatea statului vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sau pe pietele straine, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, potrivit ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. “Ministerul Comunicatiilor va selecta un consultant care ne va spune cand si cate actiuni vom lista pe Bursa de Valori Bucuresti sau pe burse externe. Probabil ca pana la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2006, statul roman va lista actiunile RomTelecom pe piata de capital“, a precizat ministrul.
In urma unui acord semnat vineri de catre reprezentantii firmei elene CosmOTE si cei ai RomTelecom, operatiunile operatorului de telefonie mobila CosmoRom vor fi relansate sub managementul firmei elene CosmOTE, care va plati RomTelecom in iunie 120 de milioane de euro pentru un pachet de 70% din actiunile societatii romanesti.
Datoriile CosmoRom, companie aflata in impas financiar, catre furnizorii de echipamente si actionarul principal, RomTelecom, au fost evaluate la aproape
200 de milioane de euro.
Infiintata in 1999, Cos-moRom si-a inceput activitatea in 2000 si avea la sfarsitul lui 2004 o cota sub 1% din piata de telefonie mobila. Operatorul este controlat in proportie de peste 99,9% de RomTelecom.