Compania indiana Transdanube Industries incepe, din vara anului viitor, constructia unei otelarii de 150 de milioane de euro in orasul dunarean Oltenita. Fabrica va fi gata doi ani mai tarziu si va avea o capacitate de 500.000 de tone de otel lichid si 450.000 de tone de otel-beton anual ceea ce o va transforma in cea mai mare unitate de profil de pe teritoriul Romaniei.
Inseamna, totoodata si una dintre cele mai mari investitii in Romania din ultimii ani.
Potrivit primarului din localitate, Costinel Milescu, otelaria va da de lucru la 450 de oameni, mare parte localnici. Pe orizontala se vor mai crea alte 600 de locuri de munca.
"Indienii au tatonat terenul de la noi din judet inca din 2003. Au incercat, mai intai, sa construiasca in Calarasi, in locul fostei fabrici Siderca. N-au reusit pentru ca au fost probleme cu niste avize, dar si cu alimentarea cu energie electrica. Ulterior au venit in Oltenita si au cumparat, acum cinci ani, o parte din terenul fostei turnatorii TUROL precum si o suprafata de 4-5 hectare din fosta centrala termica de zona unde s-au decis sa faca otelaria. Pesemne au rezolvat si problema alimentarii cu energie din moment ce ne-au anuntat ca incep constructia in vara lui 2012", a spus, pentru MONEY.RO, Milescu.
Potrivit edilului toate avizele necesare constructiei sunt deja obtinute. Constructia orelariei trebuia sa inceapa inca din acest an insa indienii au fost nevoiti sa rezolve cu Transelectrica problema alimentarii cu energie(au trebuit facute noi conexiuni intrucat aveau nevoie de 80 MW iar reteaua zonala nu suporta mai mult de 60 MW) dar au fost intarziati si de prelungirea discutiilor privind finantarea de la banci.
Alegerea Oltenitei pentru o investitie de asemenea dimensiuni se datoreaza faptului ca orasul este port la Dunare, astfel incat trasportul minereului si a produsului finit este mai facil, ca detine infrastructura industriala, dar si pentru ca este aproape de Bucuresti, cea mai activa piata a constructiilor din tara.
Produsele viitoarei fabrici de la Oltenita sunt destinate, in egala masura pietei locale si exportului.
In prezent, o buna parte din otelul-beton folosit in Romania este adus din Bulgaria, Ucraina ori Turcia.
Parteneri in cadrul acestei investitii sunt Grupul Danieli din Italia, Millenium BCP Bucuresti si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice).