Nu mai ai bani de rata si soliciti reesalonare? Nici o problema! Banca te rezolva, dar iti mai ia un comision baban. Ai un credit restant? Incredibil: iti percepe un comision doar ca sa te inregistreze ca restantier. GdS va prezinta cele mai ciudate comisioane pe care le percep (legal) bancile din Romania.

Ordonanta care obliga bancile la transparenta a determinat tot mai multe unitati bancare sa dea publicitatii lista completa a comisioanelor percepute. GdS le-a analizat, iar rezultatul a fost uimitor! Sunt unele care te taxeaza cu sume mari chiar in momente critice, cand nu mai ai posibilitatea sa-ti achiti creditul sau cand ceri clementa din partea bancii din aceleasi motive: nu mai ai posibilitati materiale sa achiti ratele mari. Si ce face banca? Îti umfla un comision de 50 de euro doar pentru a te „linisti“. La altele, nu denumirea comisionului ne-a atras atentia, ci suma perceputa, de multe ori procent din valoarea creditului.
Va prezentam in cele ce urmeaza cum isi umfla bancile veniturile pe seama clientilor, nevoiasi sau nu. Nu sunt comisioane ilegale, dar sunt ele morale?

BRD - culmea comisionului bancar

Comisioanele percepute de BRD Groupe Societe Generale atrag atentia atat prin denumire, cat si prin valoare. Unitatea percepe 1% din valoarea creditului (minimum 87,5 lei la cele in moneda nationala si 25 de euro sau dolari, la imprumuturile in valuta) pentru „analiza dosarului in vederea reesalonarii creditului“. Or, daca ajungi la reesalonare inseamna ca nu mai dispui de bani suficienti. Urmatorul comision practicat de BRD suna asa: „Comison de inregistrare pe cont de credit restant“ si este de 20 de lei, respectiv de 10 euro sau 10 dolari, in functie de moneda imprumutului. Eliberarea adreselor de refinantare a creditelor BRD de la alte banci (deci, tot o situatie in care clientul nu-si mai permite anumite rate) se taxeaza cu 50 de euro. Tot la BRD, gestionarea unui cont al unui client il costa pe acesta 0,7 euro pe luna sau echivalentul in lei. În plus, daca ai luat un credit si, din diverse motive, nu l-ai utilizat, tot trebuie sa achiti bancii 1,5% din valoare.

BCR - comision de 20% din valoare

Cel mai mare comision bancar il gasim la BCR. Pentru „depuneri in cont de moneda metalica la casa de circulatie in valuta“ banca percepe un comision de 20% din valoare. Pentru depunerile in lei de moneda metalica, este de 1,5%. BCR vrea sa descurajeze astfel de depuneri, pentru ca moneda este greu de depozitat si de manevrat. Daca un client merge la BCR sa-si retraga bani din contul in lei, atunci plateste catre banca un procent, dar nu mai putin de sase lei, iar la valuta, minimum trei euro - pentru simplul fapt ca isi retrage banii.

Alte banci, alte taxe inedite si mari

UniCredit Tiriac Bank are afisat un comision de acordare a unui credit de 3% din valoare (minimum 60 de euro). Un calcul simplu ne arata ca pentru un imprumut de 5.000 de euro, sa zicem, clientul plateste „ca popa“ 150 de euro (642 de lei), pentru simplul fapt ca banca i-a dat banii. Aceeasi unitate practica un comision lunar de administrare a contului unei persoane de 7,5 lei sau doi euro.
Si la ING Bank se plateste comision unic de acordare a creditului de 1% din valoare, iar la produsul ING Personal, este de 2%. Pentru a-ti analiza dosarul, ING te taxeaza cu 180 de lei. La Raiffeisen Bank, comisionul de procesare a dosarului pentru creditul „Casa ta“ este de 1,9% din valoare. În plus, daca iti cumperi teren sau iti renovezi locuinta cu un credit de la Raiffeisen, numai comisionul de analiza a documentelor este de 30 de euro. „Banca are anumite costuri pentru a procesa respectivele informatii, pentru a analiza documentatia si pentru a face verificarile. De aceea se percep anumite comisioane. Chiar la banala retragere de numerar, un functionar bancar face o operatiune care necesita costuri“, preciza recent un bancher craiovean.