Sustinerea taxei de prima inmatriculare de catre Automobile Dacia este surprinzatoare, avand in vedere ca aceasta este discriminatorie potrivit normelor Uniunii Europene, a declarat ieri Onno Simons, prim-consilier al reprezentantei Comisiei Europene in Romania, citat de Mediafax. "Sunt surprins ca oamenii de afaceri de la Dacia o sustin", a spus Simons la o conferinta pe teme economice organizata de Banca Comerciala Romana.
Oficialii Dacia, subsidiara romaneasca a grupului francez Renault, au afirmat ca reducerea taxei va duce la scaderea vanzarilor Dacia si la limitarea investitiilor in industria de profil.
In declaratia sa, Simons a reamintit ca saptamana trecuta comisarul european László Kovacs s-a aflat in Romania si a trasat linii directoare pentru imbunatatirea situatiei, considerand ca nivelul ridicat al taxei pentru masinile vechi de import reprezinta o discriminare. Kovacs a declarat saptamana trecuta ca Romania trebuie sa-si modifice legislatia privind taxa de prima inmatriculare auto, o perioada rezonabila fiind de sase luni. In opinia lui Kovacs, actuala taxa are trei probleme majore: este discriminatorie, nu face bine corelarea dintre vechimea masinii si gradul de poluare si nu acopera decat o perioada limitata din durata de viata a unui automobil. (M.C.I.)