Ne-am obisnuit deja ca in perioada Sarbatorilor pascale comerciantii sa creasca pretul oualor. Numai ca aceasta scumpire nu este justificata din punctul de vedere al producatorilor. Mai mult, potrivit unei informatii difuzate de un post de televiziune, comerciantii vor dubla pretul oualor. A§n acest sens, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, Ilie Van, ne-a declarat ca pretul oualor va ramA¢ne nemodificat la poarta fermelor. a€žNu gA¢ndim cresteri de preturi pentru ca nu exista probleme la productiea€œ. Acesta ne-a mai spus ca, daca in lunile de iarna, pretul unui ou la producator era de 0,3 lei fara TVA, acum, in luna dinaintea Pastelui, un ou se vinde cu 0,18 lei fara TVA. a€žAvem stocuri de oua si pasari suficiente si nu vom creste pretul. Acesta nu ar trebui sa creasca nici la comercianti, pentru ca atunci cA¢nd oferta este suficienta nu exista motive de speculaa€œ, ne-a mai precizat Ilie Van.
Pe de alta parte, producatorii spun ca luna martie si inceputul lui aprilie vor aduce vA¢nzari mai mari cu 40% fata de restul anului. A§n preajma Sarbatorilor, romA¢nii consuma aproximativ 100 de milioane de oua. Dintre acestea, mai putin de jumatate, adica circa 45 de milioane, provin din ferme agricole, iar restul din gospodariile taranesti.
A§n acelasi timp, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) ne atentioneaza sa nu consumam oua necertificate care provin din aceste gospodarii pentru ca exista riscul mbolnavirii cu salmonela.
AŸeful Serviciului Comunicare si Sisteme Informationale al ANSVSA, Alina Monea, ne-a declarat ca ouale nu trebuie cumparate decA¢t din spatii autorizate care au avizele si certificatele corespunzatoare. a€žOuale care nu sunt vA¢ndute astfel nu sunt admise la consum, pentru ca nu exista control asupra gospodariilor taranesti din care provina€œ, ne-a precizat acesta.