In cursul zilei de astazi, incepand cu ora 9.00 va demara actiunea de inregistrare a solicitarilor de finantare pentru beneficiarii Programului de Dezvoltare si Modernizare a Activitatilor de Comercializare a Produselor si Serviciilor de Piata. Solicitarile si informatii suplimentare privind modul de intocmire a documentelor cerute pentru acordarea finantarii se vor adresa Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie Constanta, avand in vedere ca banii oferiti prin acest program guvernamental se vor pune la dispozitia beneficiarilor prin intermediul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. De asemenea, de maine, incepand cu ora 9.00 se pot depune solicitarile de finantare si pentru proiectele ce vizeaza Programul pentru Sprijinirea Dezvoltarii IMM-urilor prin Fonduri la Limita Sumelor Platite pentru Profitul Brut Reinvestit.

Obiectivul principal al programului adresat comerciantilor si prestatorilor de servicii de piata il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati comerciale, societati cooperative, persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice in mod independent prin facilitarea accesului la achizitionarea de masini, utilaje, instalatii de lucru, mijloace moderne de evidenta a gestiunii si promovarea activitatii. Bugetul alocat pentru anul 2008 acestui program este de 14.700 mii lei, suma ce va fi utilizata pentru acordarea alocatiilor financiare nerambursabile. Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici, respectiv intreprinderi mici si mijlocii definite conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, societati comerciale, societati cooperatiste si persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, inclusiv asociatii familiale care au obligatia preschimbarii certificatului de inmatriculare pe parcursul anului 2008 care indeplinesc cumulativ la data solicitarii criteriile de eligibilitate specificate in procedura programului. Prin acest program beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocatiei nerambursabile de maximum 60% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate pentru fiecare masina, utilaj, instalatie de lucru, mijloace moderne de evidenta a gestiunii si promovarea activitatii (exclusiv TVA), dar nu mai mult de valorile specificate in procedura programului pentru fiecare activitate. Valoarea maxima a alocatiei financiare nerambursabile nu poate depasi suma de 50.000 lei pentru fiecare beneficiar.

Statul ramburseaza impozitul pe profit IMM-urilor care-si reinvestesc profitul

Pentru cel de-al doilea program care se adreseaza IMM-urilor ce obtin profit si il reinvestesc pentru dezvoltarea afacerii bugetul alocat pentru anul bugetar 2008 este de 7.879,20 mii lei. Obiectivul acestui program il constituie cresterea competitivitatii si capitalizarea intreprinderilor mici si mijlocii, realizandu-se astfel o mai buna consolidare a capitalului si a competitiei la care sunt supuse aceste societati pe piata unica. Prin programul guvernamental mentionat se aloca fonduri in valoare de pana la 100 mii lei/beneficiar, in limita impozitului platit pentru profitul brut reinvestit. Pot beneficia de alocatii financiare nerambursabile in cadrul acestui program operatorii economici care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, criteriile de eligibilitate specificate in procedura programului. De asemenea, prin programul amintit se aloca 16% din sumele cheltuite in anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, facturate, achitate integral si puse in functiune in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2007.