Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ieri ca previzioneaza pentru sfarsitul acestui an un pret al petrolului care depaseste 100 de dolari pe baril.
In opinia lui, cresterea pretului titeiului este una structurala, de durata si este cauzata atat de scaderea rezervelor mondiale de petrol, cat si de cresterea cererii pe pietele internationale. “Pretul petrolului ar putea ajunge la 70, 80 sau 100 de dolari pe baril... Pretul titeiului se afla la o valoare mai mica in perioada de fata decat intre 1975-1985, cand pretul era de 80 de dolari pe baril“, a mai spus Patriciu. Apoi, el e revenit si a explicat ca, in opinia sa, “ultimul an arata o tendinta extrem de clara si daca extrapolati veti ajunge la sfarsitul acestui an la un pret de peste 100 de dolari barilul“.

Pretul unui litru de benzina ar putea creste cu 18%

Patriciu a apreciat ca 65% din pretul unui litru de carburant este reprezentat de taxe, in timp ce doar 35% este pretul propriu-zis al prelucrarii si extractiei. Asta inseamna de exemplu ca atunci cand pretul international al petrolul va ajunge la 70 de dolari pe baril, pretul unui litru de carburanti va fi cu aproximativ 18% mai mare decat in prezent. Astfel, daca acest lucru s-ar petrece in prezent, scumpirea pe litrul de benzina ar urma sa fie de circa 5.000 de lei.
In ceea ce priveste majorarile de preturi de la 1 aprilie la benzina si motorina cauzate de cresterea accizelor, presedintele Rompetrol a mai spus ca influenta in pret va fi de cateva mii de lei. Dar nu aici este problema. Dupa spusele lui Patriciu, in prezent, romanii platesc accize la carburanti mai mari chiar decat in state ale Uniunii Europene ca Grecia, Spania, Portugalia sau Irlanda. Tocmai de aceea, in opinia presedintelui Rompetrol, “nu este justificata aceasta crestere a accizelor“. El a declarat ca va cere Guvernului, respectiv Ministrului Finantelor Publice, ca in locul majorarii de accize si la benzina, si la motorina sa egalizeze accizele la cei doi carburanti. Dupa parerea lui Patriciu, in acest fel Finantele ar reusi sa aduca chiar mai multi bani la buget. Tot el a precizat ca nu este de acord cu introducerea unei accize la electricitate. El a explicat ca in Romania tarifele de transport si distributie a energiei electrice sunt de peste 4 ori mai mari decat in Occident. Presedintele Rompetrol crede ca aceasta situatie este profund anormala.