Administratia Mittal Steel Galati nu vrea sa auda de siderurgistii pensionati inainte de 2000, care acum solicita adeverinte referitoare la orele lucrate in tura de noapte.

Siderurgistii care s-au pensionat inainte de 2000 sint nemultumiti ca reprezentantii conducerii Mittal Steel nu vor sa le elibereze adeverinte din care sa reiasa numarul de ore lucrate pe timpul noptii. "Desi am lucrat 41 de ani in siderurgie, la Hunedoara si Galati, acum nu sint bagat in seama de administratia Combinatului", se plinge Andrei Ioan. Si presedintele Aliantei Pensionarilor, Ionel Purice, ne-a declarat ca, desi foarte multe dintre societatile galatene au eliberat adeverintele respective, Mittal Steel gaseste tot felul de scuze pentru a nu face acest lucru. "Am discutat cu cei care sint responsabili in societate de aceasta problema. Acestia mi-au spus ca normele legale in vigoare nu sint clare in sensul dorit de noi. Nu inteleg cum se face ca oamenii care au lucrat in siderurgie din ‘50 pina in ‘90 nu pot primi aceste adeverinte", ne-a spus Ionel Purice.

Articol de lege

Ionel Purice a evidentiat, pentru a-si demonstra dreptatea, ca intr-un ordin emis de Guvern se arata ca, in conformitate cu prevederile legale, pensionarilor al caror program de lucru se desfasoara si in timpul noptii li se acorda, pentru munca prestata in aceste conditii, un spor de 15-25 de procente din retributia tarifara de incadrare, daca timpul lucrat noaptea depaseste jumatate din programul zilnic normal de lucru de opt ore. "Intr-o astfel de adeverinta se arata perioada in care pensionarul a muncit in unitate, salariul tarifar, sporul de vechime, sporul de toxicitate, sporul de conditii grele de munca, sporul de noapte, sporul total, perioada in care au fost acordate sporurile si actele normative pe baza carora au fost acordate aceste sporuri. Nu este cazul ca aceste conditii sa nu fie indeplinite la cei care au lucrat in Combinat. Cei de la Personal ne-au spus ca primesc adeverinte doar cei care au iesit la pensie dupa anul 2000", a spus seful Aliantei Pensionarilor din Galati.

Mittal Steel e acoperit

In replica la cele spuse de pensionari, Dorian Dumitrescu, P.R. manager Mittal Steel Romania, a declarat: "Mittal Steel Galati elibereaza adeverinte, pentru pensionarii fosti salariati, referitoare la veniturile lor din timpul activitatii. Adeverintele contin insa doar acele drepturi banesti pentru care s-a platit o contributie la Fondul de Pensii si nu, spre exemplu, premieri sporadice sau alte drepturi care nu pot fi luate in calcul la stabilirea pensiei".