De ce pleaca romanii sa munceasca in alte tari

In urma cu 60 de ani romanii se laudau cu timpii record in care puneau pe picioare o industrie. In contemporaneitate, romanii bat din nou recorduri. De data aceasta, se lauda cu timpii record in care reusesc sa-si culce la pamant marile intreprinderi.
In urma acestor recorduri, raman imagini apocaliptice pentru care inca nu s-au inventat cuvinte. Printre ruine mergi cu sentimentul dezolant ca te afli in tara nimanui, intr-un loc in care poti sa distrugi si sa furi orice. Nu trebuie sa cauti mult. Astfel de imagini gasesti peste tot in Romania.
In ultimii 20 ani, aproape toata industria romaneasca a fost pusa la pamant: fabrici, uzine, centre de cercetare, combinate, locuri pe care nimeni nu a fost in stare sa le mentina in picioare.
De pilda, Combinatul Siderurgic "Victoria" Calan a fost demult infrant. La inceputul anilor ‘90, aici lucrau peste 6.000 de oameni care produceau fonta. In 1998, a fost scos la privatizare si divizat in 12 societati. Rand pe rand au intrat in faliment.
Un alt exemplu este Combinatul de la Calarasi, visul lui Nicolae Ceausescu. Aproape doua miliarde de dolari s-au investit aici inainte de Revolutie pentru a produce sina de cale ferata.
In anii de glorie, la Brasov se fabrica un tractor la fiecare 9 minute si in uzina munceau 25.000 de oameni. Din marca UTB nu a mai ramas nimic, nici macar titlul de mandrie.
Multi dintre calarasenii care lucrau aici lucreaza acum in strainatate pentru a-si putea intretine familiile.
Uzina Republica. Infiintata in 1938 de Nicolae Malaxa, Republica a exportat teava in toata lumea. Dupa ‘90 a intrat in declin. Angajatii au iesit de multe ori in strada sa strige "Hotii!". Acum, la Republica au ramas doar hotii... de fier vechi.
Si Siderurgica Hunedoara are o poveste trista. Mai bine de jumatate din oras este ocupata de combinat, iar mai toti locuitorii au fost legati de industria de aici. Acum, totul este o ruina.
Din 14 combinate Siderurgice, cate avea Romania, doar la Galati se mai lucreaza. Reteta dezastrului din industria romaneasca a fost aceeasi peste tot: s-au acumulat datorii uriase, a disparut piata de desfacere si directorii au fost numiti pe criterii politice. In anii 90, nimeni nu a gandit la rece ce se poate face cu acesti colosi primiti mostenire, despre ale caror produse se spunea ca nu sunt competitive pe plan mondial.
O poveste cutremuratoare despre cum a ajuns in stadiul de ruina industria romaneasca in ultimii 20 de ani, puteti vedea astazi, in reluare, la ProTV, in emisiunea "Romania, te iubesc!".