Intrucat exista o neintelegere accentuata pe piata vanzarii si cumpararii de imbobile sau constructii noi, Directia Finantelor Publice Bihor doreste sa faca unele precizari. Astfel, orice persoana fizica sau juridica (contribuabil) ce vinde o constructie noua, o parte a unei constructii noi sau un teren construibil are obligatia sa colecteze TVA.
In contextul celor mentionate mai sus, Fiscul bihorean vrea sa clarifice urmatoarele notiuni: teren construibil - pentru a putea spune daca un teren este sau nu construibil trebuie sa avem dovada inscrisa in "planul urbanistic" pentru acel teren, eliberat de Oficiul de Cadastru; constructie noua - este si orice constructie transformata in asa masura incat i s-a modificat structura, natura ori destinatia; sau daca costul transformarilor (mai putin taxa inscrisa in facturile de cumparare) se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului dupa transformare; o constructie sau o parte a unei constructii care a fost incadrata la categoria "constructie noua" va fi vanduta cu TVA pana la 31 decembrie a anului urmator celui in care a fost prima data ocupata ori utilizata.
Smaranda Scridon, sefa DGFP Bihor, informeaza ca pentru constructiile vechi sau pentru terenurile care nu sunt construibile, contribuabilii (persoane fizice sau juridice) sunt scutiti de TVA pentru vanzarea acestora, dar, totusi, vanzatorul poate opta pentru taxare prin depunerea unei notificari. "Vanzarea de bunuri din proprietatea personala a persoanelor fizice care sunt folosite de acestea pentru scopuri personale nu va fi considerata activitate economica, iar in consecinta, persoanele fizice nu vor datora TVA pentru vanzarea de astfel de bunuri imobile. Orice persoana fizica ce desfasoara sau intentioneaza sa desfasoare activitati in scopul obtinerii de venituri va fi considerata ca desfasoara activitati economice si va deveni persoana impozabila din punct de vedere TVA si va trebui sa se inregistreze si sa obtina cod fiscal. Persoana fizica ce vinde sau intentioneaza sa vanda constructii noi si terenuri construibile cu scopul de a obtine venituri cu caracter de continuitate devine persoana impozabila din punct de vedere TVA (adica, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si devine platitoare de TVA) inca de la prima operatiune efectuata; iar aceasta inseamna ca va avea domeniul de activitate specific operatiunilor pe care le efectueaza" precizeaza sefa Fiscului bihorean.
Aplicarea TVA in functie de regimul fiscal de incadrare a constructiei
Persoanele inregistrate fiscal (persoane impozabile si persoanele juridice neimpozabile) trebuie sa priveasca operatiunea de livrare a constructiilor si a terenurilor in functie de activitatea pe care o desfasoara si vor aplica TVA in functie de regimul fiscal de incadrare a constructiei (veche sau noua) si de regimul tehnic (cadastral) de incadrare a terenului (construibil sau nu), astfel cum s-a precizat mai sus. Persoanele fizice care vor sa vanda bunuri imobile (terenuri si/sau constructii) in scopul realizarii de venituri, desfasoara activitate economica si trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului sub una dintre formele prevazute de OUG 44/2008, respectiv: persoana fizica autorizata; intreprindere individuala; intreprindere familiala; sau pot infiinta o societate comerciala cu acest obiect de activitate.
Daca hotarirea este de a functiona intr-una dintre formele prevazute de OUG nr. 44/2008, se poate opta pentru calitatea de platitor in raport cu bugetul general consolidat in momentul inregistrarii la Registrul Comertului sau, ulterior, la DGFP Bihor, la camera 306. Tot la camera 306, persoanele fizice autorizate pot depune formularul 070 "Declaratia de inregistrare fiscala/ Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" in cazul in care au intervenit modificari in activitatea sa. Intreprinderea familiala trebuie sa depuna la administratia de care tine, D223 "Declaratie anuala pentru asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice". Pentru asocierile care realizeaza mai multe categorii de venit, se depune cate o declaratie pentru fiecare categorie de venit in parte, conform Ordinului 2371/2007.
Persoanele fizice autorizate, intreprinderea individuala si fiecare asociat al intreprinderii familiale trebuie sa depuna la infiintare, la administratia fiscala de care tin, formularul D220 "Declaratie privind venitul estimat".