Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. "In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" sustine presedintele Romalimenta, Sorin Minea.Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lui martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive. Astfel, producatorii sustin ca au o rata de profitabilitate extrem de mica din cauza acestor conditii contractuale excesive impuse de retaileri si ca au ajuns sa lucreze exclusiv pentru marile lanturi de super si hipermarketuri. La polul opus insa, retailerii au replicat ca ei sunt cei care au creat pe piata romaneasca un mediu concurential avantajos pentru ambele parti si ca problema nu se afla in comertul modern, ci in eficienta scazuta a producatorilor.Mai mult, producatorii au spus ca in timp ce ei inregistreaza pierderi, profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60% prin utilizarea "taxelor ascunse" care duc la o crestere artificiala a preturilor de vanzare.