Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sa reduca tarifele, mai ales cu scopul de a incuraja listarea la Bursa a cat mai multor companii, reiese dintr-un comunicat al institutiei.
Astfel, CNVM a aprobat recent Regulamentul 7/2006, in dorinta de a incuraja "dezvoltarea in continuare a pietei de capital din Romania, mai ales in ceea ce priveste admiterea la tranzactionare a valorilor mobiliare la costuri cat mai reduse". Potrivit comunicatului, au fost stabilite cote diferentiate la ofertele publice de vanzare a valorilor mobiliare. Astfel, cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare emise de societati comerciale, care s-au aflat in proprietatea statului sau care se privatizeaza, a fost redusa de la 0,5% la 0,15%.
Totodata, cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea admiterii valorilor mobiliare la tranzactionare pe o piata reglementata, altele decat cele emise de societati comerciale care s-au aflat in proprietatea statului sau care se privatizeaza, a fost redusa de la 0,5% la 0,25%.
De asemenea, cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea majorarii capitalului social al unui emitent ale carui actiuni sunt deja admise la tranzactionare pe o piata reglementata a fost redusa de la 0,5% la 0,4%. Mai departe, cota din valoarea ofertelor publice de vanzare de obligatiuni emise de autoritati ale administratiei publice centrale din Romania si din alte state a fost redusa de la 0,5% la 0,3%. In cazul in care obligatiunile au fost emise de autoritati ale administratiei publice locale din Romania si de organisme internationale, cota va fi micsorata de la 0,5% la 0,15%.
Tariful pentru aprobarea prospectului intocmit in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata, in conditiile in care admiterea nu este precedata de o oferta publica, a fost diminuat de la 10.000 de lei la 5.000 de lei.
Aceste cote si tarife reduse vor fi valabile pe o perioada de 12 luni de la data publicarii noului regulament in "Monitorul Oficial".