ITM Galati va lua incepind de luna viitoare masuri aspre impotriva agentilor economici care nu au achitat institutiei comisionul aferent gestionarii cartilor de munca ale salariatilor. Printre cei 100 de datornici se afla si cluburile de fotbal.

Conform situatiei intocmite de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Galati, aproximativ 100 de firme au acumulat restante de sute de milioane de lei la plata comisionului pe care trebuie sa-l achite lunar pentru gestionarea cartilor de munca. Conform Legii 130 din 1999 privind protectia persoanelor incadrate in munca, comisionul lunar este in cuantum de 0, 75% din fondul de salarii in cazul angajatorilor carora inspectorii de munca le pastreaza si le completeaza cartile de munca ale salariatilor. Potrivit aceluiasi act normativ, comisionul lunar este de 0,25% din fondul de salarii pentru firmele care pasteaza cartile de munca la sediile lor si efectueaza inregistrari in ele, carora ITM Galati le presteaza serviciul de a verifica si certifica inscrierile efectuate. In aceasta ultima situatie se afla Mittal Steel, ICMRSG, Atlas, Intfor, Vega 93, Confort SA.

"In urma unei analize pe care am efectuat-o a reiesit faptul ca exista aproximativ 100 de angajatori care nu au achitat comisionul calculat. Am demarat o campanie de colectare a comisionului de la datornici, iar de la 1 iulie nu vom mai primi documentele de plata a salariilor daca angajatorii nu vor prezenta si dovada de achitare a comisionului. Putem merge pina intr-acolo incit, daca nu se achita comisioanele restante, sa nu efectuam inregistrari in carnetele de munca si sa nu certificam inregistrarile efectuate de angajatorii care au aprobare. Atentionam agentii economici sa achite comisioanele la datele prevazute de lege, odata cu salariile, in caz contrar vom fi nevoiti sa aplicam sanctiuni. Ne dorim o colaborare buna cu toti agentii economici, dar nu putem avea relatii bune cu datornicii", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Galati, jurist Ionel Petrea.

Datornici cu vechime

Dintre cele 100 de firme aflate pe lista neagra a ITM Galati, unele nu si-au achitat comisionul lunar chiar de ani de zile. Printre societatile comerciale datornice se afla Energmontaj, Bami, Allek, Metotex, precum si cluburile de fotbal, cum ar fi Clubul de Fotbal Dunarea si Fotbal Club Otelul, care a reusit performanta sa acumuleze datorii la plata comisionului se se ridica la aproximativ 200 milioane de lei.