Noua Directiva Europeana privind deseurile prevede ca autoritatile locale sa plateasca amenzi daca nu-si indeplinesc tinta anuala de recuperare a deseurilor, iar pentru reciclare e nevoie de investitii in puncte de colectare selectiva. Ca aproape in orice domeniu insa, derularea proiectelor regionale de colectare selectiva a deseurilor se desfasoara greoi, tocmai datorita faptului ca multi alesi locali nu sunt interesati de astfel de investitii si de modul cum pot fi accesate fondurile PHARE si ISPA sau cele structurale.
Gestionarea deseurilor cuprinde toate activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor. Responsabilitatea pentru activitatile de gestionare a deseurilor revine generatorilor acestora in conformitate cu principiul "poluatorul plateste" sau, dupa caz, producatorilor in conformitate cu principiul "responsabilitatea producatorului".
Organizarea activitatilor de colectare, transport si eliminare a deseurilor municipale este una dintre obligatiile administratiilor publice locale. Potrivit Directivei-Cadru a Deseurilor "consiliile locale sunt responsabile cu realizarea unor sisteme moderne de colectare, depozitare, transport si prelucrare a deseurilor si amenajarea unor locuri speciale de depozitare in fiecare localitate". In mediul urban, gestionarea deseurilor municipale este realizata in mod organizat, prin intermediul serviciilor proprii specializate ale primariilor sau al firmelor de salubritate. Acestea lucreaza pe baza de contract cu generatorii individuali, dar acest sistem nu acopera totalul generatorilor de deseuri municipale din mediul urban. Deseurile municipale includ deseuri menajere generate in gospodariile populatiei sau in unitati economico-sociale, deseuri din comert, resturi stradale sau din parcuri si gradini, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti sau gunoaie din constructii si demolari. "In Oradea punctele de colectare selectiva sunt langa containerele de guno, si sunt destinate PET-urilor. Pe langa acest lucru, unii agenti economici mari au implementat chiar ei un sistem de colectare selectiva a deseurilor", a declarat Carmen Chertes, purtator de cuvant al Primariei Oradea.
Potrivit unui comunicat de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, autoritatile locale sunt avertizate ca noua reglementare a Comisiei Europene referitoare la acest sector prevede sanctiuni financiare importante pentru cei care nu-si indeplinesc angajamentele privind recuperarea si valorificarea deseurilor.