In urmatoarele doua decenii, China va devansa Statele Unite si va deveni cea mai mare putere economica a lumii. Din pacate, Romania nu a gasit solutia pentru a atrage investitiile chineze si nici pentru a-si vinde marfa pe cea mai mare piata din Asia.
In ultimii trei ani, produsul intern brut pe cap de locuitor in China s-a majorat.
Analistii grupului financiar britanic Standard Chartered estimeaza ca anul acesta PIB-ul per capita va urca la 4.166 de dolari, pentru ca in 2030, cand statul cu cea mai numeroasa populatie va domina lumea din punct de vedere economic, sa se cifreze la 21.420 de dolari.
Potrivit Super Cycle Report, realizat de britanici, si economia Indiei va cunoaste un salt spectaculos in urmatoarele doua decenii, astfel ca PIB-ul per capita va creste de peste sase ori, de la 1.164 dolari in 2010, la 7.380 dolari in 2030.
Analistul economic Aurelian Dochia este de parere ca Beijingul ar putea sarbatori detronarea Americii inainte de 2030, mai ales ca statul asiatic ‘‘s-a descurcat foarte bine in aceasta criza‘‘.
In plus, ‘‘China a demarat o politica de asigurare a resurselor, dezvoltand parteneriate in America de Sud, Australia sau Africa‘‘.
Autoritatile de la Beijing au pus in aplicare o politica demografica dura, pentru a diminua ritmul de crestere a populatiei. Chiar daca populatia Indiei ar putea deveni mai numeroasa in urmatorii ani decat cea a Chinei, India prezinta o serie de dezavantaje fata de competitorul sau. Aurelian Dochia a nominalizat faptul ca fosta colonie britanica are doar ‘‘cativa poli de dezvoltare economica untr-o tara preponderent rurala‘‘.
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, apreciaza insa ca ‘‘sunt cateva necunoscute‘‘ care nu ii permit sa fie foarte optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Chinei.

2011, anul Chinei

In primul semestru al acestui an, China a ocupat locul al cincilea in topul primelor zece state din care Romania a realizat importuri, potrivit datelor provizorii publicate de INS.
In ceea ce priveste exporturile romanesti, China nu se afla intre primii 10 parteneri comerciali.
‘‘Romania nu poate fructifica ascensiunea Chinei, care este dispusa sa importe 1% din bunuri de la noi, dar nu avem ce exporta‘‘, ne-a declarat Mihai Ionescu, adaugand ca, pentru exportatori, anul 2011 a fost declarat ‘‘Anul Chinei‘‘, ceea ce inseamna ca focusul va fi livrarile catre piata chineza si atragerea de investitii.
In acest scop, la Beijing va fi inaugurat primul centru de expansiune economica privata.
Una dintre problemele cu care s-ar putea confrunta investitorii chinezi dornici sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii si a industriei romanesti este nivelul salariilor, deoarece romanii s-ar putea sa aiba pretentii financiare mai mari decat cele ale conationalilor lor.

Sursa: Evenimentul zilei