In primele 9 luni ale anului 2009, trenurile romanesti au avut intirzieri de 3 ani, potrivit statisticilor CFR. Cauzele nerespectarii orarului oficial sunt multiple, fata de sanctiuni, a caror situatie este ambigua, iar cei care au de suferit sunt calatorii.
Zilnic, CFR Calatori pun in circulati un numar mediu de 1520 de trenuri, iar timpul total de circulatie zilnica a trenurilor de calatori este, in medie, de 235.000 de minute. Raportat la aceste valori, de la inceputul lunii, pana la sfarsitul lunii semptembrie, trenurile aflate in circulatie in Romania au totalizat in medie intarzieri de 100 de ore pe zi.
Lipsa investitiilor si starea precara a liniilor ferate se regasesc printre cauzele acestei situatii, potrivit CFR. Astfel , circa 75,5% din cauzele ce stau la baza intarzierii trenurilor sunt provocate de restrictiile de viteza, aproximativ 20% au cauze externe sistemului feroviar, iar aproximativ 4,5% din cauze sunt provocate de defectiunea locomotivelor si vagoanelor.
Cei ce au de suferit sunt calatorii. Acestia pot depune plangere la Serviciul Relatii cu Publicul al SNTFC CFR. "Fiecare caz de intarziere este analizat in mod distinct, iar in functie de cauzele care au condus la intarzierea trenului calatorii pot beneficia de compensatii din tariful de transport", potrivit CFR Calatori.